Starije osobe na meti lopova i prevaranata

Starije osobe na meti lopova i prevaranata

Iz policije apeliraju na osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) pozvala je na oprez građane, a posebno osobe starije životne dobi. Kako napominju u PUZ-u, tijekom 2016. godine, zabilježen je povećani broj kaznenih djela drskih krađa i prijevara, a taj trend je nastavljen i u 2017.-oj godini. Nadodaju kako počinitelji ovih krivičnih djela imaju različite načine počinjenja.

Prvi način je kada se počinitelji osobama starije životne dobi lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi samo ušli u stan. Dok jedna osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Drugi način je kada se počinitelj lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice. Ako osoba odbije posjet zaposlenika banke, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana.

Treći način je kada se počinitelji lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka te uvjeravaju žrtvu da kod kuće posjeduje novčanice kojima je istekao rok, poručivši da će doći na njihovu adresu kako bi im preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti. Ako ih žrtva odbije i navede da se o tome brinu ukućani, prevaranti prekinu telefonski poziv na par minuta te opet nazovu žrtvu i uvjere ju da su se čuli s ukućanima i da su oni odobrili predaju novca te da mogu slobodno predati novac osobi koja će doći na kućnu adresu.

Četvrti način je kada se počinitelj lažno telefonski predstave žrtvi kao policijski službenici koji su pronašli počinitelja kaznenog djela i da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu koje imaju u svom domu. Kada na adresu dođe lažni policijski službenik, žrtva joj lakovjerno predaje novčanice i nakit.

Peti način je kada se počinitelj lažno telefonski predstave žrtvi kao djelatnici Porezne uprave i uvjeravaju ih da su dobili povrat novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos. Tada na adresu dolazi lažni zaposlenik Porezne uprave, a žrtva joj predaje novac.

Iz policije su nadodali da prilikom počinjenja ovih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelj paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju. Osobe starije dobi savjetuju da uvijek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192.

Također apeliraju na osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni