Stari Rim opet oživljava u Šćitarjevu

Stari Rim opet oživljava u Šćitarjevu

Ovogodišnje Dionizijske svečanosti u Andautoniji u Šćitarjevu, 9. i 10. rujna, imat će posebnu atrakciju – Gladijatorske borbe.

“Ove godine imamo čast prvi puta ugostiti gladijatore iz Pule u našoj Andautoniji. U bliskoj suradnji sa izviđačkim odredom TUR iz Velike Gorice postavlja se “rimski logor” u kojem će  izviđači boraviti već od petka, 9. rujna. Pripremljene su razne igre i programi do kasno u noć”, najavio je Mladen Zagorac, predsjednik Udruge Andautonija koja je ujedno i organizator ove manifestacije.

Pripremaju se radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnja i uzgajanje ljekovitog bilja, kovanje novčića, izrada maski te škola gladijatora. Program će biti obogaćen rimskim igrama.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i vojni logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, kao i upoznati život legionara, isprobati njihove ležajeve u šatorima i oklope, mačeve, štitove, koplja, te gađati lukom i strijelom.

Društva, udruge i klubovi s područja Šćitarjeva natjecat će se u pečenju patke na ražnju. U Gurmanskoj radionica pripremit će na tipičan antički način jela prema “rimskoj kuharici” koja će gosti i posjetitelji imati priliku kušati. Na jelovniku je predviđen šaran na rašljama, rimski gulaš, pečena šunka u kruhu i odojak na ražnju, a od poslastica Globi, te Conditium Paradoxum – rimsko desertno vino.

Uz rimsku kuhinju, posjetitelji će priliku kušati i tradicionalnu hranu i degustirati vina iz goričkog kraja. Također, posjetitelji će se moći okušati i u starim rimskim sportovima kao što su balote i antički nogomet.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni