Stara tvornica Jedinstvo postaje regionalni multifunkcionalni centar

Stara tvornica Jedinstvo postaje regionalni multifunkcionalni centar

„Sadašnji gabariti prostora neće se puno povećavati, ali će se postojeći prostor urediti i opremiti na način da se može koristiti za različite aktivnosti. Planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom“,otkriva ravnateljica Emina Višnić.

Popularni Pogon Jedinstvo, mjesto kulturnih programa i okupljanja različitih grupa ljudi, čeka na rekonstrukciju kako bi prostor mogao i dalje funkcionirati kao centar za mlade.

Naglasak će biti na obrazovanju i mladoj populaciji, a nakon završetka radova programi će se moći odvijati i tijekom dana, a ne samo u večernjim satima. Dnevne aktivnosti uključit će kazališne, glazbene i plesne probe te radionice, a planira se i svakodnevno funkcioniranje info-centra za mlade. Večernji program bit će namijenjen širokom spektru korisnika, uključujući izložbe, predstave, koncerte, manifestacije i festivale, kao i program na otvorenoj pozornici.

Do sada se godišnje izvede preko 200 različitih javnih događanja iz svih disciplina kulture i umjetnosti (izložbe, predstave, koncerti, predavanja, javne tribine), preko 150 radionica i seminara, te se koristi i za produkciju, probe, umjetničke rezidencije, sastanke i slično. Svakako se očekuje rast toga broja nakon ispunjenja planova.

Uređenje prostora uz Savu

„Sadašnji gabariti prostora neće se puno povećavati, ali će se postojeći prostor urediti i opremiti na način da se može koristiti za različite aktivnosti. Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora (tri dvorane, dvorane za probe i radionice, uredi, nus prostorije), planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom“ otkriva ravnateljica Emina Višnić.

Iskoristit će se površina uz Savu za rekreacijski i zeleni prostor što će revitalizirani navedeno područje. Autori projekta su Dinko Peračić i Miranda Veljačić, a idejno rješenje dogovoreno je nakon konzultacija sa zainteresiranom javnošću.

Detalji o početku rada i troškovima još nisu poznati jer je u tijeku priprema dokumentacije i razrada planova. Nositelj projekta je Grad Zagreb, a planira se financiranje iz EU projekta, nakon prijave na ovogodišnji natječaj, dodaje Višnić. U tom periodu programi Pogona Jedinstva i kluba Močvara neće biti prekinuti već se definirati alternativna rješenja za odvijanje programa u dogovoru s gradom.

I. Conjar