Stara spalionica u novom Planu

Stara spalionica u novom Planu

»Spalionica je u suprotnosti s nacionalnim Planom gospodarenja otpadom koji ne predviđa izgradnju takvih objekata«, napominju u Zelenoj akciji

Novi zagrebački Prostorni plan, o čijim izmjenama danas završava javna rasprava, predviđa izgradnju štetne spalionice otpada u Resniku. Iz Zelene akcije uputili su službene komentare u kojima traže da se spalionica ukloni iz ovog dokumenta jer smatraju da je ona okolišno i zdravstveno štetna te ekonomski neisplativa i neodrživa. »Ukupna vrijednost otpada koja se godišnje odlaže na Jakuševcu je preko 150 milijuna kuna, a većina toga bi se uništavala u spalionici koja je predviđena ovim Prostornim planom. Osim toga, spalionica je u suprotnosti s nacionalnim Planom gospodarenja otpadom koji ne predviđa izgradnju takvih objekata«, napominju.              

Navode kako bi Grad Zagreb morao donijeti svoj Plan gospodarenja otpadom, u skladu s nacionalnim Planom, kojim će definirati kvalitetan sustav gospodarenja otpadom kao i postrojenja u okviru Centra za gospodarenje otpadom. Kvalitetan sustav gospodarenja otpadom podrazumijeva mjere za prevenciju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje od vrata do vrata, recikliranje, kompostiranje te mehaničko-biološku obradu bez proizvodnje goriva za spaljivanje.

U skladu s tim, dodaju, u okviru Centra za gospodarenje otpadom ne smije se nalaziti postrojenje za termičku obradu otpada već sortirnica otpada, kompostana te postrojenje za mehaničko-biološku obradu s anaerobnom digestijom i drugim mehanizmima za recikliranje poput proizvodnje sintetičkog pijeska.              

U Zelenoj akciji kao dodatni problem s ovim izmjenama Prostornog plana vide i to što ih nisu izradile gradske institucije nego jedna privatna tvrtka, a takva je situacija bila i kada su se radile posljednje izmjene zagrebačkog GUP-a pa takvu prasku smarjaju »zabrinjavajućom«. »Nemoguće je da gradske službe koje kumulativno zapošljavaju više stručnjaka za prostorno planiranje od bilo koje usporedive službe u državi nisu u stanju napraviti prijedlog izmjena Prostornog plana. Tražimo da se ovakav princip obustavi i da se takvi poslovi povjere Zavodu za prostorno uređenje«, navode.

U Zelenoj akciji ističu da termin održavanja javne rasprave u vrijeme novogodišnjih praznika pokazuje da nadležni gradski ured želi smanjiti broj pristiglih komentara i da ih zapravo nije briga za mišljenje građana i građanki Zagreba. Uvjereni su da nije bilo prepreke da se početak javne rasprave pomakne za dva tjedna kako bi se više ljudi moglo uključiti.

Najavljuju da će nastaviti pratiti proces donošenja Prostornog plana koji će nakon obrade pristiglih komentara biti upućen zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine na usvajanje te će ga nastojati unaprijediti. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni