Stara škola u Bistri postaje kulturno-turistički centar i muzej

Stara škola u Bistri postaje kulturno-turistički centar i muzej

U sklopu projekta koji sufinancira Europska unija vrijednog oko 12 milijuna kuna obnovit će se i rekonstruirati zgrada stare škole u Poljanici Bistranskoj. Ona će ujedno biti prenamijenjena u moderno opremljen kulturno-turistički centar i Ekomuzej Bistra, priopćeno je iz Turističke zajednice Zagrebačke županije. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 15. veljače 2021.

Korisnik bespovratnih sredstava (prijavitelj projekta) je Općina Bistra, a partneri na projektu Udruga Ekomuzej Bistra i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2020. godine do 1. rujna 2023. godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 12 milijuna kuna, od čega je nešto više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Zgrada stare škole u Poljanici Bistranskoj pojedinačno je zaštićeno kulturno dobro. Jedna je od malobrojnih sačuvanih školskih zgrada iz tog razdoblja na području Zagrebačke županije koja je u velikoj mjeri zadržala prepoznatljiva obilježja – tlocrtni raspored, konstruktivne elemente, eksterijer, kao i dijelove unutarnje opreme. Osim arhitektonske, ima veliku kulturno-povijesnu vrijednost.

Stalna multimedijska izložba Bistra 1209.

Provedbom projekta, u prizemlju objekta će se uspostaviti turističko-informativni centar sa suvenirnicom. Na prvome katu u prostoru hodnika postavit će se izložba umjetničkih fotografija Bistre te likovna djela bistranskih umjetnika s motivima bistranskog kraja. Ostale četiri prostorije na prvom katu bit će u skladu s izrađenim muzeološkim konceptom postavljena stalna muzejska multimedijalna i interaktivna izložba Bistra 1209.

U potkrovlju zgrade uredit će se uredske prostorije, HUB (radionice, pričaonice) te informacijsko-dokumentacijski odjel u kojem će biti pohranjena dokumentacija te izvori važni za lokalnu povijest.

Projektom Ekomuzej Bistra želi se omogućiti participativno upravljanje baštinom bistranskog kraja te potaknuti razvoj kulturnih i turističkih sadržaja na području sjeverozapadnog dijela Zagrebačke županije, duž obronaka Medvednice.

Sadržaji i aktivnosti u revitaliziranom objektu stare škole organizirat će se s ciljem ispunjavanja kulturnih i društvenih potreba stanovnika općine Bistra. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni