Stara pitanja i u novoj godini

Stara pitanja i u novoj godini

Srećom da nam filmska industrija nije razvijenija jer bi nas u Saboru zastupale i glumice za odrasle kao nekoć u Italiji!

Žarko Delač

U javnom prijevozu, kod frizera i naravno u kafićima mogu se čuti raznorazne informacije ili priče. Često neprovjerene, ponekad preuveličane ali ipak koliko-toliko istinite. Stoga neke od njih želim podijeliti s vama – poput incidenta koji se dogodio u vlaku iz Zagreba za Karlovac u kojem je deblji kraj izvukao kondukter. Ništa neobično da nije bila riječ o jednoj navijačkoj nogometnoj skupini koja nije željela platiti prijevoznu kartu i danak je na kraju platio zaposlenik HŽ-a. Stoga nije nikakvo čudo da te iste navijačke skupine bez straha bacaju topovske udare, izazivaju nerede na igralištima ili izvan njih, neukusno navijaju ili jednostavno opljačkaju trgovine.

No priča se može proširiti i dalje, a akter je zaštitar u trgovačkom lancu koji je zatekao u krađi pripadnika jedne nacionalne manjine koja je poznata po hrabrosti kad se nalaze u skupini od njih barem desetero. I tako je naš jadni zaštitar revnosno obavio svoju ulogu no kao što rekoh kradljivac se vratio i ohrabren efektom krda počeo prijetiti. Zaštitar je od svojih nadređenih zatražio pomoć i kad je dobio odgovor da se sam snađe snašao se i zaključao u trgovinu. Drugi dan je dao i otkaz. Naravno, policija nije izašla na teren jer za krađe manje vrijednosti od 1500 kuna što je u sferi prekršaja nema opravdanja za intervenciju.

Norveški primjer

Stoga pojedini pripadnici navedene nacionalne manjine bez straha pljačkaju grobove, bakrene oluke ili željezničke vodove i bez obzira na opasnost koju time dovode putnike ostaju nekažnjeni. Eh, da je vratiti kotač prošlosti unazad i suočiti ove huligane nekadašnjim milicajcima! Nadalje, u kuloarima se može čuti i na koje su sve načine pojedini ministri peglali službene kartice za svoje potrebe, a za neke od njih su ipak podignute istrage. No s druge strane za daleko veća kaznena djela pojedinci se ne procesuiraju već dapače uživaju i nadalje društveni ugled.

U posljednje se vrijeme vode i rasprave o saborskom zastupniku koji je donedavno bacao kamenje na hrvatsku policiju, a danas se »ispisuje« iz rimokatoličke crkve. Srećom da nam filmska industrija nije razvijenija jer bi nas u Saboru zastupale i glumice za odrasle kao nekoć u Italiji! I tako sva ta razglabanja redovito završavaju s pitanjima kako je to moguće no nitko nema pravi odgovor. Možda se ipak odgovor može naći iz još jednog primjera ali ovog puta iz Norveške.

Priča ide kako su naši ljudi izašli ispred trgovine i lagano se opuštali uz ispijanje iz pivskih boca. Nije prošlo niti 5 minuta i došla su policijska kola s desetak specijalaca i potrpali ih u maricu. Stvarno, krije li se odgovor kako ipak u nekim segmentima trebamo žaliti za mrskim milicajcima?

(Naslovna fotografija: Ilona Staller – Cicciolina na prosvjedu talijanske Radikalne stranke – Partito Radicale 1989. g. / Izvor: Wikipedija)