Stanovnici Trnjanske Savice ne daju svoj jedini park i traže drugu lokaciju za crkvu

Stanovnici Trnjanske Savice ne daju svoj jedini park i traže drugu lokaciju za crkvu

(Foto: Lokacija za gradnju crkve, župnog dvora i parkirališta)

Zbog gradnje crkve rušila bi se stabla, šetnice, postavljene klupice, što je stanovnicima Trnjanske Savice neuviđavno, neskromno i – neprihvatljivo

Inicijativa građana Trnjanske Savice u Zagrebu »Čuvamo naš park« uputila je u utorak 28, lipnja otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traži da se ne ruši postojeći park i da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve. Naime, ovih dana lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca zatražila je lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u centralnom uređenom parku ovog naselja.

»Nitko od vlasnika susjednih parcela nije bio obaviješten. (U katastar je pod nejasnim okolnostima ubačena nepostojeća “prometnica” između gradilišta i susjedne zgrade, prema čemu susjedi prestaju biti susjedi koji imaju pravo žalbe). Već 10 godina traje borba za park. Prije tri godine peticiju je potpisalo preko 1200 stanovnika Trnjanske Savice«, podsjećaju predstavnici građanske inicijative.

park-trnjanska-savica--lokacija-crkve-parkiralista-2

Napominju kako je gradonačelnik tada obećao da se ništa neće graditi protiv volje građana.

Njihovo pismo ovdje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gradonačelniče Bandiću,

Pišemo Vam nakon tri godine ponovo da Vas podsjetimo na problem stanovnika naselja Trnjanska Savica u Zagrebu. Ovog puta nadamo se odgovoru.

Naime, lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca upravo je zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u našem jedinom, zelenom, uređenom parku. Projekt se zove „Uređenje parka i gradnja crkve“, ali u naravi park s dječjim igralištem (poklon grada Mainza) već godinama postoji. To je centralni park našeg naselja, park s uređenim stazicama, posađenim drvećem, postavljenim klupicama, park u kojem dane provode roditelji s djecom, stariji šetači; park u kojima su mnogi napravili svoje prve korake, park u kojem smo odrastali.

Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i nama neprihvatljivim. Gradnja predviđa ukupnu tlocrtnu površinu građevine oko 1600m2, što čini 30 % parka (uključivo 2 garaže unutar župnog dvora, što podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka!) te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine.

Inicijativa građana „Čuvamo naš park“ je još prije tri godine organizirala druženje u parku na kojem je preko 800 sudionika jasno poručilo gradskoj upravi da to smatraju uzurpacijom javnog prostora. Do sada je prikupljeno više od 1200 potpisa za Peticiju „Grupa građana za izgradnju crkve, ali ne u našem parku“. Pisali smo dopise nadležnim gradskim uredima, sudjelovali u prijedlozima za GUP. Poštovali smo sve protokole. Ne znamo zašto Grad Zagreb želi pokloniti Crkvi baš parcelu postojećeg parka kad u blizini postoji nekoliko neuređenih lokacija koje bi lako mogle biti adekvatno kategorizirane i pogodne za gradnju crkve. Ne znamo kada je i pod kojim okolnostima u katastar ubačena nepostojeća “prometnica” između gradilišta i susjedne zgrade pa tako susjedi prestaju biti susjedi koji imaju pravo žalbe. Želimo vjerovati da Grad Zagreb nema s Crkvom nikakve dogovore za koje javnost ne smije znati. Želimo vjerovati da živimo u zemlji u kojoj demokratska procedura nije samo fasada za tajne sporazume. Želimo rješenje problema i to na način da obje strane budu zadovoljene jer je naš park u interesu i građana vjernika koji čine velik broj potpisnika peticije, a i članova Inicijative.

Stoga predlažemo da utječete da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve. Time bi se načinila višestruka korist za građane Savice: građani bi dobili crkvu, oplemenio bi se i uredio neki, sada neuređen prostor, a naš uređeni gradski park bi ostao sačuvan, a ne ukraden građanima i poklonjen za novu gradnju.

Stoga Vas molimo da ne ignorirate naše pismo i da se založite za naš prijedlog i spriječite nepotrebno uništenje našeg jedinog parka.

Nadamo se Vašem skorom odgovoru.

S poštovanjem

Inicijativa građana trnjanske Savice „Čuvamo naš park“

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni