Stanovnici Savice tijelima blokiraju mehanizaciju Zrinjevca

Stanovnici Savice tijelima blokiraju mehanizaciju Zrinjevca

»Ovo je osveta građanima koji su obranili svoj kvart od Bandićeve samovolje«, rekla je HNS-ova Anka Mrak Tatritaš

Stanovike zagrebačkog naselja Savica jutros je oko 5 sati probudila neobična buka. Radilo se o teškoj mehanizaciji gradskog poduzeća Zrinjevac koja je stigla do Parka Trnjanska Savica. Igor Kramarić, stanovnik okolne zgrade i član inicijative Savica za park potvrdio nam je da je oko 5 sati stigao prvi kamion, ali i prve ograde budućeg gradilišta na kojem s planiraju sagraditi tribine i razni sadržaji za djecu. Kramarić se sa susjedima brzo spustio do parka kako bi srpriječili postavljanje ograde.

Informaciju nam je potvrdio kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević kojeg smo zatekli na licu mjesta. On i njegova kolegica Iva Marčetić smatraju čudnim što Zagreb nije raspisao javni natječaj za uređenje Parka, pogotovo kada je Ministarstvo graditeljstva ukinulo dozvolu za gradnju crkve i Pastoralnog centra. Dok smo o ovoj problematici razgovarali s naših dvoje sugovornika, oko 13 sati pojavio se još jedan kamion s ogradom no on je ubrzo zaustavljen pri ulazu na zelenu površinu. Zaustavilo ga je desetak ljutitih stanara. Po odlasku kamiona nezadovoljni sugrađani i potvrdili su nam kako oni ne iščekuju kamion već – građevinsku inspekciju budući da, prema Kramarićevim riječima, »tu ima jako puno neregularnosti«.

Nadodali su kako u ovu priču treba uključiti struku te raspisati javni natječaj iako se većina sugrađana ne može odlučiti, odnosno dogovoriti kakav bi sadržaj željeli imati na toj površini. Dok dio građana smatra kako bi na spomenutom mjestu trebala ostati zelena površina, drugi dio drži da je ovo ipak mjesto isključivo za šetnju pasa te stoga ne bi željeli da se njihova djeca i unučad igranju ondje.

Naposljetku su na poprište stigli i zaštitari kako bi osigurali spuštanje ograda, no dvadesetak građana nastavilo je pružati otpor te su najavili da će nastaviti dežurati na tom mjestu.

Za mišljenje oko ove situacije pitali smo još neke od kandidata za gradonačelnika glavnoga grada. Marko Sladoljev, kandidat MOST-a pozvao je građane da svojim djelima zaustave »divljanje gospodina Bandića« te u konačnici izjavio kako će se i sam pridružiti tome činu.

»Ovo je osveta građanima koji su obranili svoj kvart od Bandićeve samovolje te još jedan primjer kojim on pokazuje nasilništvo nad javnim interesom, ali i očitu nervozu jer je svjestan svojeg kraja vladavine«, rekla je HNS-ova Anka Mrak Tatritaš.

Borba za spomenuti park traje još od 2013. kada je ondje primarno zamišljena gradnja crkva s Pastroralnim centrom protiv koje se dio stanovnika Savice pobunio jer bi im se smanjila zelena površina jedinog parka kojeg imaju.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni