Stanovnici Petruševca protiv getoizacije njihova naselja

Stanovnici Petruševca protiv getoizacije njihova naselja

“Objekt Tehnološkog parka nije namijenjen za stanovanje i nije adekvatno građen. Istovremeno vidimo što se događa u Međimurju i kakvi su rezultati stvaranja geta. Tražimo da se takvo što ne dogodi u Zagrebu”, rekao je stanovnik Petruševca

Svoje nezadovoljstvo zbog prenamjene stambeno-poslovne zgrade jutros su, pred Starom gradskom vijećnicom, prije početka sjednice Gradske skupštine izrazili predstavnici inicijative „Geto nije dom”, koju čine stanovnici Petruševca.

Oni se protive da se u stambeno–poslovni objekt na adresi Novi Petruševec 6 i 8 smjeste socijalno ugrožene romske obitelji te zahtijevaju da se taj objekt koristi za namjenu za koju ga Grad Zagreb i kupio, za Tehnološki park, odnosno današnji Zagrebački inovacijski centar. U tom smislu organizirali su peticiju kojom su prikupili 1725 potpisa stanovnika Gradske četvrti Peščenica –Žitnjak.

Na prosvjedu su nosili transparente s natpisima “Gradonačelnik podoban, a ne sposoban”, “Gradonačelniče, zbog zbog čega ste izdali svoje glasače?”, “Petruševec – primjer rasipanja gradskog novca”, ‘Poglavico’, ne želimo živjeti u ‘rezervatu’i druge.

„Gradonačelnik želi u tu zgradu doseliti ne samo Rome, nego i socijalno ugrožene. Zgrada će popustiti i srušiti se kao kula od karata. Naš gradonačelnik priča da je socijalno osviješten, a takvu kategoriju ljudi smještava deset metara od željezničke pruge, na glavnu cestu i u zgradu koja uopće nije adekvatna za stanovanje. Nismo protiv nikoga, ali zgrada je namijenjena za Tehnološki park. Neka tako i ostane”, rekla je za ZG-magazin stanovnica Petruševca Antonija Vidaković-Sasnik.

Poteze gradonačelnika osudio je i Stjepan Preslec. „Nismo protiv naseljavanja, no protiv smo jednostranih odluka i odluka koje nisu utemeljene na pravilima struke. Taj objekt nije namijenjen za stanovanje i nije adekvatno građen. Istovremeno vidimo što se događa u Međimurju i kakvi su rezultati stvaranja geta. Tražimo da se takvo što ne dogodi u Zagrebu”, rekao je Preslec.

Ivana Vranješ