Stanovi bez sunčevog svjetla, uništene zelene površine, pojačano zračenje baznih stanica…

Stanovi bez sunčevog svjetla, uništene zelene površine, pojačano zračenje baznih stanica…

Nova verzija GUP-a ukida odredbu prema kojoj »svaki stan za ljetnog solsticija treba imati direktno sunčevo osvjetljenje od minimalno 2 sata na dan«, što znači da bi se ubuduće mogle graditi zgrade čiji stanari ne bi imali doticaj s prirodnim izvorom svjetlosti

Ususret ususret završetku javne rasprave o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) oglasili su se iz Građanske inicijative Zeleni Vrbani iz koje upozoravaju da u slučaju usvajanja ovog dokumenta neće biti ugroženi samo prostori Hipodroma, Velesajma i Donjeg grada.

Tvrde da će prihvaćanje izmjena izravno smanjiti kvalitetu života u svim kvartovima, bilo u već izgrađenim područjima ili tamo gdje se tek planira graditi. Naime, uz već dobro poznate izmjene, u javnosti bi neopaženo mogao proći niz drugih, još štetnijih odluka – od izgradnje benzinskih postaja i antenskih stupova na dosad nedopuštenim mjestima, preko ugrožavanja biciklističkog prometovanja, pa do ukidanja minimuma sunčevog svjetla u stanovima.

»Među četrdesetak spornih stavki Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, a koje će izravno utjecati na kvalitetu života svakog stanovnika Zagreba, progušćivanje gradnje ukazuje na namjeru za daljnjim povećanjem gustoće izgrađenosti već preizgrađenih prostora, čime se otvara mogućnost prenamjene prostora iz javne i društvene namjene, kao i zelenih površina u građevinske«m, stoji u priopćenju Inicijative.

Dodaje se kako nova verzija GUP-a ukida odredbu prema kojoj »svaki stan za ljetnog solsticija treba imati direktno sunčevo osvjetljenje od minimalno 2 sata na dan« (samo tog 21. lipnja), što znači da bi se ubuduće mogle graditi zgrade čiji stanari ne bi imali doticaj s prirodnim izvorom svjetlosti niti tog jednog dana u godini. Posljedice takve odluke izravno bi osjetili i stanari postojećih zgrada, kojima bi novogradnje također zaklanjale prirodni izvor svjetlosti (primjer je posljednja novogradnja u Cenkovečkoj/Lopatinečkoj na Vrbanima).

Navode kako je mogućnost izgradnje benzinskih postaja u dosad zabranjenim područjima (vodocrpilištima!) potpuno u suprotnosti sa svim sanitarnim i sigurnosnim propisima RH, dok će odluka o smanjenju tehničkih parametara za izgradnju biciklističkih staza izravno ugroziti bicikliste i ostale sudionike prometa u Zagrebu.

Što se pak tiče ograničenje razine jakosti elektromagnetskih polja baznih stanica teleoperatera na prostoru cijelog Plana, ono bi se po novome odnosilo samo na vrtiće, škole i zdravstvene ustanove. Uz ukidanje minimalne visine antene (sada 12 m visine u krugu od 100 m), to bi izravno povećalo količinu zračenja koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao »potencijalni karcinogen za ljude«.

Zbog svega navedenog pozivaju građane da se čitanjem izmjena GUP-a i sami uvjere u niz štetnih i opasnih odluka te sudjeluju u javnoj raspravi do 14. kolovoza, bilo vlastitim primjedbama, bilo potpisom na već gotove primjedbe koje su pripremile udruge poput Zelenih Vrbana i slanjem istih nadležnom Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, osobno ili preporučenom poštom.

Putem Zelenih Vrbana upućeno je već više od 400 primjedbi na izmjene GUP-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni