Stanje i budućnost plastičarstva u Hrvatskoj

Stanje i budućnost plastičarstva u Hrvatskoj

Glavna svrha skupa je analiza stanja plastičarstva u Hrvatskoj u svjetlu stečaja DIOKI-ja i činjenice da je u razdoblju od 2007. do 2012. prosječni trgovački deficit pri uvozu plastičnih i gumenih proizvoda bio oko 750 milijuna dolara. Tu se nazire veliki potencijal za novu proizvodnju i zapošljavanje

Društvo za plastiku i gumu  (DPG) organizira savjetovanje na temu „Stanje i budućnost plastičarstva“, koje će se održati u petak 6. prosinca u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, Istočna zgrada, Plava dvorana s početkom u 9 sati.

Osnovna svrha skupa je prvenstveno analiza stanja plastičarstva u Hrvatskoj u svjetlu stečaja DIOKI-ja i činjenice da je u razdoblju od 2007. do 2012. prosječni trgovački deficit pri uvozu plastičnih i gumenih proizvoda bio oko 750 milijuna dolara. Tu se nazire veliki potencijal za novu proizvodnju, zapošljavanje i potencijalni izvoz.

Posebnost skupa je osnivanje sekcije DPG-a Proizvodnja plastičnih vrećica.  To je odgovor Društva za plastiku i gume, jer trenutna direktiva Povjerenika za okoliš EU, prema njegovoj izjavi na 1. programu Hrvatskoga radija (Eko radar, 20.11.2013.) nije u funkciji zaštite okoliša već EU od jeftinijih proizvođača izvan EU. Ali među njih se ubrajaju i proizvođači tih proizvoda u Hrvatskoj. Naime, Povjerenik EU za okoliš, Janez Potočnik pokrenuo je inicijativu da se na razini EU zabrani ili oporezuje proizvodnja tankih plastičnih vrećica, a osnovna svrha Sekcije bit će argumentirano ukazivanje nadležnim tijelima da su klasične tanke plastične vrećice ekološki najbolje rješenje i da političke odluke trebaju štititi i  radna mjesta i okoliš.

Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje medu stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i instituta.

Skup će pozdraviti dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. Ivan Juraga, a na Savjetovanju će, između ostalih, govoriti predsjednik DPG-a Vladimir Ferdelji te članovi Upravnog odbora dr. Igor Čatić i Romeo Deša.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni