“Štampar” izdao zdravstvene preporuke zbog onečišćenja zraka

“Štampar” izdao zdravstvene preporuke zbog onečišćenja zraka

(Snimka zaslona: http://iszz.azo.hr, Zagreb, 16. siječnja 20202.)

“Kvaliteta zraka u Zagrebu je loša, ali nema razloga za paniku”

Kvaliteta zraka u Zagrebu i danas je bila loša u južnom dijelu centra grada i vrlo loša (što je najniža moguća kategorija) u istočnom dijelu Novog Zagreba.

Pokazali su to podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu s mjernih postaja Zagreb-3 (Dugave) i Zagreb-1 (Vukovarska ulica, kod zgrade ZGH).

Podsjetimo, visoka razina lebdećih čestica PM10 zabilježena je na istim lokacijama i prije par dana. Inače, zagađenje lebdećim česticama sastoji se od smjesa čvrstih tvari i kapljica. Neke čestice se emitiraju izravno, druge nastaju kada zagađenje emitirano iz različitih izvora međusobno reagira u atmosferi. Lebdeće čestice se pojavljuju u širokom rasponu veličina. One manje od 10 mikrometara (PM10) manje su od promjera ljudske vlasi te se udišu zajedno sa zrakom i prodiru duboko u pluća, gdje mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, međutim poručuju kako je smanjenje kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku tjekom zimskih mjeseci uobičajena pojava. Navode kako su uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl.

Kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi, poručuju iz Zavoda. Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu izdali su sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka:

Savjetuje se: 

•              izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za sljedeće skupine građana:

o              djecu,

o              trudnice,

o              osobe starije životne dobi,

o              osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava,

o              osobe narušenog imunološkog odgovora

o              i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

•              primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava,

•              izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.,

•              korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza,

•              izbjegavanje/smanjivanje grijanja na kruta goriva.

 Zdravstvene preventivne preporuke izdaju se i u slučajevima povišenih vrijednosti UV indeksa, niskih i visokih temperatura zraka, nepovoljnih biometeoroloških prilika te povišenih koncentracija alergene peludi u zraku u svrhu informiranja građana, kako bi svoje dnevne aktivnosti prilagodili trenutnim uvjetima okoliša, pojašnjavaju u “Štamparu”. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni