Stabla breze upijaju mikroplastični otpad iz tla

Stabla breze upijaju mikroplastični otpad iz tla

(Stabla breze, ilustracija / Izvor: Pixabay)

Njemački znanstvenici istražuju zanimljivo rješenje za problem zagađenja okoliša mikroplastikom, čije su čestice u promjeru manje od 5 mm. Njihovo istraživanje je, naime, pokazalo kako stabla breze kroz svoje korijenje mogu upijati male plastične čestice.

Prijašnje studije su već pokazale da biljke, uključujući povrće koje jedemo, mogu apsorbirati sitne plastične čestice. Druga su pokazala da se nakupljaju u korijenskom sustavu, što predstavlja problem za korjenaste usjeve poput mrkve i krumpira, ali povećava mogućnost korištenja biljaka za uklanjanje plastičnih čestica iz ekosustava na kontroliran način.

Tim u Njemačkoj, sastavljen od stručnjaka s IGB Leibniz – Instituta za slatkovodnu ekologiju i unutarnje ribarstvo, Njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti i umjetničkog studija »Studio Austen«, pokušao je primijeniti ovo razmišljanje na stabla srebrne breze.

Budući da njihovo korijenje raste blizu površine tla gdje je onečišćenje mikroplastikom veće, znanstvenici su ocijenili kao dobrog kandidata za borbu protiv ovog oblika onečišćenja.

Eksperimenti su uključivali dodavanje mikroplastičnih kuglica označenih fluorescentnim bojama u tlo stabala srebrne breze posađenih u lončanicama. Korijenski sustavi analizirani su pomoću fluorescentne i konfokalne laserske skenirajuće mikroskopije pet mjeseci kasnije, što je otkrilo mikroplastiku u različitim dijelovima korijenskog sustava na između pet i 17 posto stabala.

»Stopu usvajanja mikroplastike i učinke na kratkoročno i dugoročno zdravlje stabala još treba proučiti«, rekla je Kat Austen, glavna autorica studije.

»Ali ova pilot studija sugerira da breza ima stvarni potencijal za dugoročna rješenja sanacije tla – uključujući smanjenje količine mikroplastike u tlu i eventualno u vodi«, dodaje.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science of The Total Environment.

Pripremio: B. Jagačić

Izvor: IGB

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni