SSSH: Hrvatska ima puno strategija koje završe kao mrtvo slovo na papiru

SSSH: Hrvatska ima puno strategija koje završe kao mrtvo slovo na papiru

U Sindikatu smatraju kako je Nacionalna razvojna strategija do 2030. “jedna list lijepih želja s kojima bi se svatko složio”. No, ne vide da su u njoj određeni prioriteti koji bi bili povezani s realnom situacijom u zemlji

Ivana Vranješ

Vlada je u javnu raspravu u četvrtak uputila Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine koja je krovni strateški dokument s dugoročnom vizijom razvoja Hrvatske. Rasprava će trajati 30 dana, a svi zainteresirani dionici mogu dati svoje prijedloge za poboljšanje Strategije. Dokument je upućen predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a o njoj će se raspravljati i na saborskim odborima.

Strategija daje prijedlog vizije razvoja Hrvatske prema kojoj bi Hrvatska u 2030. godini trebala biti konkurentna, inovativna i sigurna zemlja, prepoznatljivog identiteta i kulture. Zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve. Nacionalna razvojna strategija ima četiri razvojna smjera, Održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize, Zelena i digitalna tranzicija i Ravnomjerni regionalni razvoj. Ukupno je 13 strateških ciljeva.

To su:

 1. konkurentno i inovativno gospodarstvo
 2. obrazovani i zaposleni ljudi
 3. učinkovito i djelotvorno pravosuđe, javna uprava i upravljanje državnom imovinom
 4. globalna prepoznatljivost i jačanje međunarodnog položaja i uloge Hrvatske
 5. zdrav, aktivan i kvalitetan život
 6. demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji
 7. sigurnost za stabilan razvoj
 8. ekološka i energetska tranzicija za klimatsku neutralnost
 9. samodostatnost u hrani i razvoj biogospodarstva
 10. održiva mobilnost
 11. digitalna tranzicija društva i gospodarstva
 12. razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima
 13. jačanje regionalne konkurentnosti.

Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. je u ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) komentirao izvršni tajnik SSSH za projekte, edukaciju i europska pitanja Darko Šeperić

“Strategija razvoja Hrvatske do 2030. koju smo danas imali priliku vidjeti, dakle, kao sindikati nismo bili uključeni u njezinu izradu, ima ambiciju odgovoriti na neke stvari na koje Savez samostalnih sindikata Hrvatske godinama upozorava”, rekao je Šeperić. Dodao je da sindikati godinama kako Hrvatskoj nedostaje vizija razvoja, jasna slika kakvo je to društvo koje želimo graditi, gdje želimo biti u budućnosti. Također, sindikati godinama upozoravaju na to da su nam strategije u pojedinim sektorima, javne politike u područjima obrazovanja, tržišta rada, industrijskog razvoja itd. međusobno neusklađene.

“Ovaj dokument želi odgovoriti na te probleme. Međutim, hoće li se to zaista i dogoditi – to je jedna druga stvar. Malo skeptičan prema tome zato što smo u ovoj zemlji već vidjeli jako puno strategija koje su na papiru izgledale lijepo, a kasnije su završile upravo kao mrtvo slovo na papiru“,istaknuo je Šeperić. Pojasnio je da ono što je problem ovog dokumenta, koliko su ga uspjeli danas u ovih nekoliko sati u Savezu pročitati, je što sadrži jako veliku listu lijepih želja s kojima bi se svatko složio.

“Mislim da svaka zemlja na svijetu želi imati konkurentnije gospodarstvo, želi imati bolju javnu upravu, više energije iz obnovljivih izvora, manju stopu siromaštva… Međutim, određivanje razvojne vizije upravo znači da među tim stvarima odredite koje su vam važnije, napravite neke prioritete, da to povežete s onim što već je realna situacija u vašoj zemlji, a to mi se čini da ovaj dokument ne radi”, istaknuo je Šeperić. Dodao je da nije obuhvaćen jedan važan problem iz sindikalne perspektive, ali i iz perspektive društva, a to je niska kvaliteta radnih mjesta.

„Ovdje nema ništa o tome kako ćemo učiniti da hrvatski radnici imaju veće plaće i kvalitetnije uvjete rada, a to je nešto što smatramo jednom od presudnih komponenti ukupnog razvoja ove zemlje“ zaključio je Šeperić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni