“Sretan Uskrs i njima”, poruka je potrebitih

“Sretan Uskrs i njima”, poruka je potrebitih

Primatelji invalidnina i socijalnih naknada novac će od države dobiti tek tjedan iza Uskrsa. Grad Zagreb s isplatom novčane pomoći započinje 14. travnja, ali ona će stići tek onima koji je dobivaju preko banke, dok primateljima preko HP-a isplata traje i po nekoliko dana

Snježana Kratz

Primatelji socijalnih naknada, odnosno osobnih invalidnina blagdanski će vikend dočekati bez toga novca jer će se ta primanja isplaćivati tek idući tjedan, nakon Uskrsnog ponedjeljka. O tome kakav će blagdanski stol imati potrebiti i hoće li svima biti sretan Uskrs državu i nije briga. Oni koji su se javili našem portalu rekli su kako im se barem dio novca mogao isplatiti prije blagdana Uskrsa. Grad Zagreb je stvar donekle popravio jer od 14. travnja, kako stoji na službenim stranicama Grada, kreće isplata novčane pomoći i uskrsnice za umirovljenike. Ponajprije one koji novac primaju preko banaka odnosno tekućih računa i za one koji sredstva dobivaju preko Hrvatske pošte.

Upravo potonji strahuju kako spomenutu potporu neće dobiti na Veliki petak nego tek iza Uskrsnog ponedjeljka, jer njima kako su nam se požalili, pošta im isplatu primanja ponekad »razvlači« i po nekoliko dana. Razumljiva su zato i pitanja koje »socijala« postavlja, a posebice u praznično ozračje kada svatko od nas blagdan (po)želi obilježiti onako kako to tradicija nalaže. Makar to bilo i uz najskromniju uskrsnu košaricu, a takva iznosi oko petstotinjak kuna. Uza sve nedaće koje država bilježi s aktualnim stanjem u Agrokoru i mogućim blokiranima (pitanje je kako će i oni dočekati Uskrs) zaboravlja se na osjetljive kategorije stanovništva.

Sabornici se ne odriču svojih povlastica

Sretan je Uskrs valjda svima, a ne »samo njima« ili nekima, poručuju potrebiti. Posebice oni koji su u socijalnu kategoriju upali gotovo preko noći, nakon gubitka posla, zbog stečajeva nemalo pokradenih im firmi. U vrućim aktivnostima i traženjima novca za sve koji strepe nad svojim poslom (sudbinom), isplatama od posrnulog diva Agrokora (dobavljači), primatelji invalidnina i drugih socijalnih davanja pitaju se kakav će im biti Uskrs jer oni su, kažu, zadnji u redu.

Iako se vjernička ljubav prema Bogu ne mjeri količinom otežale trpeze ni ona prazna nije utjeha. O potonjoj zasigurno ne razmišljaju sabornici koji se umnogome nisu odrekli svojih povlastica, a valjalo bi znati jesu li, i imaju li pravo i na uskrsnice? To više jer prakticiranja svojih prava i naknada čvrsto se drže. Pa gdje su njima na pameti potrebiti, žali se socijalna kategorija dodajući kako se u naravi osmišljava blagdanski stol, spravlja se pinca, bojaju jaja… Onako kako to već ide, ali pokazalo se, kažu – kako za koga.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni