Srednjoškolskim darivateljima krvi uručene zahvalnice

Srednjoškolskim darivateljima krvi uručene zahvalnice

Zagrebačkim srednjoškolcima koji su u ovoj školskoj godini po prvi puta dobrovoljno darivali krv Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb iskazalo je svoje poštovanje i zahvalnost uručivši im zahvalnice na Svečanosti povodom prvog darivanja krvi održanoj u utorak 10. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu.

Posebno mjesto u velikoj obitelji darivatelja krvi pripada upravo učenicima zagrebačkih škola koji se već 35 godina uključuju u akcije darivanja krvi dokazujući tako ljubav i brigu za bolesne i unesrećene. Svake školske godine oko tisuću zagrebačkih srednjoškolaca pristupi akcijama darivanja krvi, ističu u zagrebačkom Crvenom križu. U Školskoj godini 2021./22. njih 754 darivalo je krv po prvi puta u 21 srednjoj školi grada Zagreba.

Velik doprinos u uključivanju učenika u akcije darivanja krvi imaju profesori i ravnatelji škola i bez njihove pomoći bilo bi teško uspješno provoditi ovaj iznimno važan program.

Predstavnicima zagrebačkih škola prigodne zahvalnice uručili su ih predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, izaslanica gradonačelnika Mirela Šentija Knežević, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić te predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Hrvoje Pezo.

»Naše društvo treba mlade poput vas. Molim vas da tu svoju dušu i svoj poseban habitus koji ste iskazali već s 18 godina usmjerite prema vašim vršnjacima koji danas žive opterećeni virtualnim svijetom i problemima u obitelji te da ih, ako imaju izazova s mentalnim zdravljem, ohrabrite da potraže stručnu pomoć«, apelirao je Pezo.

Darivatelji spasili tisuće života

Predsjednik HCK-a Josip Jelić istaknuo je kako je Hrvatska već 45 godina samodostatna u dozama krvi i to radi pojedinaca kao što su nazočni srednjoškolci.

»Trenutak kad ste prvi put darivali krv nikad nećete zaboraviti jer ste dali ono najvrjednije od sebe, anonimno, onima kojima krv zatreba, ne pitajući koje su vjere, dobi ili spola osobe koje će primiti vašu krv. Zamislite kolika je širina i univerzalnost vaše humanosti«, poručio je.

Čelnik Gradske skupštine Joško Klisović zahvalio je humanim srednjoškolcima uime svih Zagrepčana.

»Vi od svog djela nemate materijalne koristi, ali postoje i druge koristi poput samorealizacije i oplemenjivanja samog sebe. Napraviti čin koji nas čini boljim čovjekom. Upravo u ovim godinama kada izgrađujete sami sebe postavili ste svoje svjetonazore, svoja razmišljanja i svoj unutarnji duh i pokazali nam svima što je važno«, rekao je Klisović. »Ako ste danas kao 18-godišnjaci u stanju donositi ovakve odluke, onda ste vi predodređeni da vodite naše društvo, da budete lideri«, dodao je.

Crveni križ u Zagrebu već 69 godina kontinuirano organizira akcije darivanja krvi. U tom razdoblju spašene su tisuće života bolesnih i unesrećenih zahvaljujući upravo dobrovoljnim darivateljima krvi.  (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni