Srednjoškolci vježbali kemiju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Srednjoškolci vježbali kemiju u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Radionica je naročito bila korisna maturantima kao izvrsna i možda posljednja prilika da neposredno uoči mature na konkretnom praktičnom zadatku provjere, ponove i učvrste svoje znanje iz kemije

Tekst: Tomislav Portada
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

U Maloj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u utorak, 28. svibnja je održana radionica iz ciklusa »Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja« naslovljena »Analizom pogodi koja je sol u vodi«. Radionicu su vodili doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar i popularizator kemije zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, i Juraj Toplak, student kemije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a u organizaciji i provedbi radionice puno su pomogli djelatnici institucije domaćina – Tehničkog muzeja Nikola Tesla, od kojih posebno vrijedi istaknuti angažman više muzejske pedagoginje Katarine Ivanišin Kardum.

Polaznici radionice, trinaestero učenika V. gimnazije Zagreb i jedan učenik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, dobili su svatko po petnaest plastičnih bočica s vodenim otopinama anorganskih soli, od kojih je deset bilo poznatoga, a pet nepoznatog sastava, te stalak s nekoliko staklenih epruveta. Zadatak je bio promišljenim miješanjem sadržaja bočica u epruvetama i neposrednim opažanjem zaključiti što se krije u kojoj od otopina nepoznatog sastava.

Radionica je trajala četiri školska sata, a naročito je bila korisna maturantima kao izvrsna i možda posljednja prilika da neposredno uoči mature na konkretnom praktičnom zadatku provjere, ponove i učvrste svoje znanje iz kemije.

Radionica »Analizom pogodi koja je sol u vodi« nastala je na temelju jednog od zadataka koji je bio postavljen natjecateljima na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi 2016. godine u Gruziji i tijekom posljednje dvije godine održana je u mnogim školama diljem Hrvatske. U planu je da se ovakve radionice nastave održavati i tijekom iduće školske godine.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni