Srce Podravine na novoj prigodnoj poštanskoj marki

Srce Podravine na novoj prigodnoj poštanskoj marki

750 godina od prvog spomena Koprivnice

U povodu 750 godina prvog spomena Koprivnice Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 18. siječnja 2022. novu prigodnu poštansku marku. Motiv na marki je veduta grada s darovnicom iz zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autori marke su dizajnerica Alenka Lalić i akademski slikar prof. art. Zlatko Kauzlarić Atač, oboje iz Zagreba. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Draženom Ernečićem, prof., predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici kao inicijatorom i suradnikom na projektu.

Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisala je Služba ureda gradonačelnika Koprivnice.

Koprivnica, smještena u samom srcu Podravine, ponosi se visokom kvalitetom življenja svojih građana. Inovativnost, kreativnost i gospodarski razvitak samo su neki aspekti zahvaljujući kojima Koprivnica slovi za jedan od najrazvijenijih gradova Hrvatske.

Prvi se put kao naselje spominje 1272. godine u darovnici kraljevića Ladislava IV. Kumanca, a ime duguje istoimenoj rječici koja šara jugoistočnim dijelom grada. Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci koji ondje podižu župnu crkvu i samostan, a Koprivnica postaje sve važnije društveno, gospodarsko i prometno središte gornje i središnje Podravine. Poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca Koprivnica 4. studenog 1356. godine postaje slobodni kraljevski grad, a taj se datum i danas slavi kao Dan Grada Koprivnice.

Gospodarsko značenje očituje se u industrijskom razvoju na čelu s jednim od najvećih prehrambenih poduzeća – Podravkom. Paralelno, gradnjom pogodne infrastrukture pokrenut je trend osnivanja malih tvrtki čiji je osnovni moto održivi razvoj.

Koprivnica je jedan od tek triju hrvatskih gradova koji je već zadovoljio i premašio EU normu od 50 posto odvojenog prikupljanja otpada.

Koprivnica je pokrenula elektromobilnost u javnom prijevozu osiguravajući javni prijevoz pomoću električnih autobusa. Kulturni sadržaj čine muzeji, galerije i znamenitosti kroz koje se može upoznati povijest i umjetnička komponenta grada. Tijekom godine organizira se mnoštvo manifestacija, a najvažnija je Renesansni festival. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni