“Sramotno je ako je Vučić uvjetovao da ne bude prosvjeda na Markovu trgu!”

“Sramotno je ako je Vučić uvjetovao da ne bude prosvjeda na Markovu trgu!”

Većina prosvjednika krenula je s Trga bana Jelačića prema Kamenitim vratima nešto prije 11:30 sati, gdje su zapalili svijeće za sve nestale i poginule pripadnike Hrvatske vojske. I dok je dio ondje stao radi molitve, drugi je dio pokušao krenuti prema Markovu trgu

Malo iza dvanaest sati u ponedjeljak razišli su se prosvjednici koji su krenuli na Markov trg s Trga bana Jelačića. Protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića oni su tamo došli organizirano prosvjedovati preko braniteljskih udruga – Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HVIDRA-e, bivših članova specijalne policije i drugih braniteljskih udruženja. Prama slobodnim procjenama u prosvjedu je sudjelovalo oko tisuću osoba. No službeni podatci izu policije govore da ih se ondje skupilo oko četiri stotine. Jedna je osoba privedena zbog »neprimjerenog transparenta«, a prosvjed je okončan bez značajnih incidenata. Iz zagrebačke policije nadodaju kako su temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovu trgu.

Većina prosvjednika krenula je s Trga bana Jelačića prema Kamenitim vratima nešto prije 11:30 sati, gdje su zapalili svijeće za sve nestale i poginule pripadnike Hrvatske vojske. I dok je dio ondje stao radi molitve, drugi je dio pokušao krenuti prema Markovu trgu. No ondje ih je po izlasku iz Kamenitih vrata dočekala metalna ograda, zajedno s policijskim kordonom. Revoltirani tim činom policije, prosvjednici su počeli vrijeđati, u prvom redu gostujućeg srbijanskog predsjednika, a potom se manja grupa okomila i na same policajce. Mogli su se čuti i povici: »Ajmo rušiti ogradu!« te »Čija ste vi policija?«.

Za razliku od prvog prosvjeda o kojem smo ranije pisali, na ovom skupu su se mogli vidjeti brojni ljudi iz javnog i političkog života, kao što je saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj, ratni zapovjednik specijalne policije Željko Sačić, kao i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, koji obnaša ulogu predsjednika HVIDRA-e.

Sačić je izrazio razočaranje što ne mogu na Markov trg. Josip Đakić je kazao: »ako je Vučić uvjetovao da ne bude prosvjeda na Markovu trgu, onda je i to sramotno, kao i Vučićeva velikosrpska politika«.

»Želimo naglasiti da nam je dosta vrijeđanja od srpskih najviših dužnosnika – Vučića, Dačića i Vulina kao i svih onih koji se naslađuju hrvatskom tugom, hrvatskim stradanjem. Ne priznaju svoju agresiju, ne priznaju da su bili četnici koji su izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku, koji su krojili granicu. Moraju biti svjesni tko su, što su. Trebaju se ispričati za žrtvu koju su činili Hrvatskoj«, rekao je Đakić.

Na pozornici na Trgu smjenjivali brojni govornici, a između govora, na razglasu su svirali stihovi različitih izvođača. Ipak najveću podršku dobile su pjesma Jure Stublića E, moj druže beogradski i pjesma Marka Perkovića Thompsona Lijepa li si.

Nešto ranije jutros, odvijao se i treći prosvjed ispred Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici, kojeg je organizirala Hrvatska čista stranka prava (HČSP). Ondje su govorili predsjednik spomenute stranke Dražen Keleminec, ali i simpatizeri stanke, među kojima je bio i glumac Božidar Alić. Upravo je spomenuti glumac povikivao ustaški poklič, koji je naišao na odobravanje prosvjednika. Keleminec je državnom vrhu poručio da je sramotno što su pozvali Vučičća jer je »riječ o četniku koji je poticao na ubojstva i agresiju protiv Hrvatske«.

Podsjećamo kako predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić gostuje u Zagrebu sljedeća dva dana te kako osim sastanka sa Predsjednicom, radnog sastanaka s hrvatskim predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem biti na Gospodarskom forumu. Potom slijedi sastanak s mitropolitom Srpske pravoslavne crkve, obilazak dvije srpske obitelji u Vrginmostu u općini Gvozd te sudjelovanje na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca.

Bulj dobacivao Vučiću

Dok je srbijanski predsjednik Aleksandar Vuičić išao iz Vlade prema zgradi Hrvatskog Sabora na sastanak s Gordanom Jandrokovićem, saborski zastupnik Mosta Miro Bulj počeo mu je dobacivati.

No Vučić mu je odvratio: »Da ne mislite da sam se uplašio vas ili vaših dobacivanja, mogu vam odgovoriti kad god hoćete, koliko god hoćete i šta god hoćete«.

S obzirom da novinari nisu dobro čuli dobacivanje, Bulj im je kasnije pojasnio kako je Vučića pitao kad će posjetiti Glinu gdje je ljude srpske nacionalnosti nagovarao na veliku Srbiju te da mu je rekao da se ode ispričati »prije svega ljudima srpske nacionalnosti koje je huškao da napadaju Hrvatsku i da stvaraju veliku Srbiju«.

Upitan kako ocjenjuje Vučićev posjet i njegove poruke nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Bulj je rekao da »uopće ne zna što je poručio i koji je smisao ove priče«.

Ustvrdio je kako je davno trebala biti isplaćena ratna šteta, kao i dostavljena dokumentacija iz vukovarske bolnice.

»Davno je trebao reći gdje su naši mrtvi jer ipak je on bio jedan od glavnih huškača, ipak je on bio glavna osoba četničkom vojvodi Šešelju. Prema tome, on je pun informacija«, zaključio je saborski zastupnik Mosta koji očekuje da otvaranje arhive JNA. »U tim dokumentima se nalazi sve, ne vidim nikakav razlog zbog čega to nije danas donio«, dodao je.

Matej Knežević / B. J.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni