Spremni i za radiološku nesreću

Spremni i za radiološku nesreću

Cilj vježbe je bio uvježbavanje procedura hitnih službi za postupanje u slučaju radiološke nesreće, komunikacija između različitih hitnih službi, dekontaminacija i pružanje medicinske pomoći u slučaju radiološke nesreće

Pokazno – terenskom vježbom „Motel Plitvice 2018.“ čiji je nositelj Ured za upravljanje u hitnim situacijama u subotu je obilježeno deset godina osnutka Ureda.

Vježba je simulirala prometnu nesreću koja se dogodila prilikom prijevoza opasnog radiološkog materijala. Prema scenariju vježbe oko 11:35 sati na zagrebačkoj obilaznici, kod Motela Plitvice u smjeru Jankomir-Lučko došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo transportno vozilo za prijevoz radioaktivnog materijala i osobno vozilo. Transportno vozilo prevozilo je F-18 (Fluor-18) namijenjeno provođenju dijagnostičkih postupaka u bolnicama. Ukupna aktivnost jest 257 MBq. U nesreći su ozlijeđene ukupno 4 osobe, od kojih jedna teže. Sve osobe koje su pomagale unesrećenima prije dolaska žurnih službi pregledali su stručnjaci. Za osobe koje su bile kontaminirane radioaktivnim materijalom, kontaminacija je uklonjena. Analizom prevoženog materijala i vremena zadržavanja osoba u blizini transportnog vozila sa sigurnošću je utvrđeno da nitko od osoba na lokaciji nije primio dozu usporedivu s dozvoljenom godišnjom dozom za stanovnika (1 mSv).

Zaštitna odijela pripadnika stručnih službi zaustavljaju više od 90 % energije zračenja Fluora-18 te nitko od pripadnika stručnih službi nije primio dozu veću od dozvoljene godišnje doze za stanovnika (1 mSv), pa time niti od dozvoljene doze u izvanrednom događaju (20 mSv). Ozlijeđene osobe iz osobnog automobila su dekontaminirane prije transporta u bolnicu. Ozlijeđen vozač je morao biti hitno transportiran u bolnicu, na način da se onemogući kontaminacija bolničkog prostora te je dekontaminiran u bolnici. Nadležne službe su provjerile da u bolnici nema kontaminacije, a vozilo hitne pomoći koje je prevozilo pacijenta je na dekontaminaciji.

Cilj vježbe je bio uvježbavanje procedura hitnih službi za postupanje u slučaju radiološke nesreće, komunikacija između različitih hitnih službi, dekontaminacija i pružanje medicinske pomoći u slučaju radiološke nesreće.

Nositelj vježbe je Ured za upravljanje u hitnim situacijama a na vježbi je sudjelovalo oko 50 sudionika iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Policijske uprave zagrebačke, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Instituta za medicinska istraživanja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb uz tehničku potporu Zagrebačkog radioamaterskog saveza, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni