Sprava za opijanje bez pijenja

Sprava za opijanje bez pijenja

Hoće li udisanje alkohola postati novi trend, teško je za reći, ali Wong planira osvojiti tržište svojim uređajem koji od usporedivih uređaja izaziva još najmanje kontroverza. Njegova naprava, primjerice, ima mehanizam koji zaključava cijeli sustav ako netko pokušava koristiti drugu bocu kako bi dobio veću dozu. „Nitko ne može spriječiti nekoga da radi nešto glupo“, dodaje on i zaključuje: „ali mi činimo“

U slučaju da niste znali, postoji novi pristup za opijanje, koji uopće ne zahtijeva pijenje alkoholnih pića. Riječ je o pretvaranju tekućine u plinovitu paru koji se zatim može inhalirati izravno u pluća i krvotok, bez da prolazi kroz želudac i jetra. Na taj način, konzument još jače i brže (gotovo trenutno) osjeća djelovanje alkohola.

Navedena tehnika uopće nije nova. U stvari, znanstvenici koji proučavaju uzročnike ovisnosti o alkoholu u svojim laboratorijima učestalo primjenjuju alkohol u plinovitom obliku na laboratorijskim glodavcima. No ima tu i raznih naprava iz kućne radinosti koje maštoviti pojedinci koriste za istu namjenu, kao što su pumpe za bicikl i svijeće. S porastom popularnosti alkoholnih inhalatora kao što su AWOL zamagljivač (Alcohol without Liquid) i Vaportini, kućni kit za isparavanje alkohola vrijedan 35 dolara, kakav se počeo nuditi u Sjedinjenim Državama, mogao bi postati nešto više od predmeta za utaživanje prolazne znatiželje.

Naravno, pojava ovakve naprave nesumnjivo je izazvala zabrinutost zdravstvenih stručnjaka. Washington Post prenosi kako su oni već upozorili da konzumiranje alkohola na način koji zaobilazi probavni trakt zaobilazi određene zaštitne mehanizme koje tijelo pokreće kada otkrije višak neželjenih tvari. Na primjer, povraćanje služi kao reakcijski refleks koji pijanog čovjeka spašava od trovanja alkoholom. U međuvremenu, zakonodavci su zabranili prodaju takvih naprava u 22 savezne države.

Zašto trovati cijeli organizam kad treba “prodrmati” samo glavu?

Novinar Washington Posta Tuan C. Nguyen razgovarao je s Victorom Wongom, izvršnim direktorom i suosnivačem Vapshota, koji je, kako kaže, čuo sve o mogućim opasnostima od udisanja alkohola i s najvećim se dijelom navedenoga – slaže. On međutim navodi kako je ovaj uređaj, za razliku od drugih sličnih naprava dizajniran kako bi ublažio potencijalne rizike pažljivim doziranjem unosa čime je korisniku olakšano odgovorno „pušenje“ alkohola.

Vapshot vrijedan 4000 dolara i njegova nedavno lansirana kućna verzija Vapshot mini koji košta 700 dolara, iz alkoholnog pića proizvode finu alkoholnu maglicu koja se udiše u preciznim dozama.

Ne bi li poduprli svoje tvrdnje o sigurnosti tvrtka he naručila nezavisna laboratorijska ispitivanja koja su pokazala da konzment u svojim plućima ima daleko nižu razinu etilnog alkohola u svojim plućima od one koju bi nadležna regulatorna agencija ocijenila rizičnom. Druga je navodna dobrobit to da udisani alkohol, u usporedbi s popijenim mnogo brže isparava izlazi iz organizma, što smanjuje vjerojatnost mamurluka.

„Za mene je suludo trovati cijeli organizam da biste se osjećali lelujavo u glavi“, kaže on. „Primjenom znanosti , htjeli smo dokazati da udisanje alkohola može biti ne samo sigurno, već i čišće i učinkovitije – ako se to radi odgovorno“.

Potencijalne opasnosti za pluća još neistražene

Ipak, William C. Kerr, viši znanstvenik u odjelu za istraživanje alkohola pri neprofitnom Zavodu za javno zdravstvo, nije uvjeren u to. Tehnološko nametanje ograničenja na količinu koja se dobiva jednim udahom u konačnici će, tvrdi on, malo učiniti u otklanjanju moguće zlouporabe. „Čak i ako se smanji koncentracija, tko kaže da korisnik neće koristiti ovu metodu uz pijenje kako bi pojačao učinak“, kaže on. „Teško je predvidjeti kako će ljudi reagirati u takvim okolnostima, ali u obzir treba uzeti ono što je češća pojava, umjesto samo onoga što je moguće“.

On je ukazao i na mogućnost od oštećenja pluća do kojeg može doći udisanjem alkohola. No kako do sada o tome nisu provedena prava istraživanja ustvrdio je kako je nemoguće ocijeniti je li udisanje manje štetno o d pijenja. „U međuvremenu, preporučamo oprez“, dodaje.

Hoće li udisanje alkohola postati novi trend, teško je za reći, ali Wong planira osvojiti tržište svojim uređajem koji od usporedivih uređaja izaziva još najmanje kontroverza. Njegova naprava, primjerice, ima mehanizam koji zaključava cijeli sustav ako netko pokušava koristiti drugu bocu kako bi dobio veću dozu.

„Nitko ne može spriječiti nekoga da radi nešto glupo“, dodaje on i zaključuje: „ali mi činimo“. (Izvor: Washington Post / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni