“Sportaši s invaliditetom postižu izvrsne rezultate kojima se Hrvatska može ponositi”

“Sportaši s invaliditetom postižu izvrsne rezultate kojima se Hrvatska može ponositi”

Održana donatorska večer Zaklade Paraolimpijac

„Sport je moj život promijenio iz temelja. Pomogao mi je da se izgradim kao osoba, da dokažem sebi da mogu sve u životu. Nekada je malo teže nama sportašima s invaliditetom nego onim zdravima jer se borimo i sa svojim zdravljem“, istaknuo je hrvatski paraolimpijac Ivan Katanušić

Ivana Vranješ

Pod nazivom „Godina zlata vrijedna“ Zaklada Paraolimpijac je sinoć u Kongresnom centru Forum organizirala šestu donatorsku gala večer kako bi se osigurala financijska potpora za sportski uspjeh i napredak sportaša s invaliditetom. Ovogodišnjom tematskom večeri željelo se dočarati trud i rad hrvatskih sportaša koji su osvojili zlatne medalje na europskim i svjetskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama.

Uz Grad Zagreb, Zagrebački holding, Sveučilište u Zagrebu, Ured predsjednice Republike te Vladu RH donacijama su vrhunske sportaše s invaliditetom podržale ugledne tvrtke i veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj. Svoj doprinos donatorskoj večeri dao je nastupom i pjevač Giuliano.

U prigodnom obraćanju upravitelj Zaklade Paraolimpijac i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić je zahvalio na brojnoj podršci radu Zaklade i paraolimpijskom pokretu u Hrvatskoj.

Vrhunski rezultati unatoč skromnim uvjetima

„Ovih dana u svijetu se postavlja pitanje kako tako mala zemlja kao što je Hrvatska postiže tako dobre rezultate. Uspješni smo u nogometu, a i tenisačima treba čestitati na uspjehu na Svjetskom prvenstvu”, rekao je Kovačić. Dodao je da Hrvatski paraolimpijski odbor radi u skromnim sportskim uvjetima, ali se postižu vrhunski rezultati.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je nazočnima na pokazanom zajedništvu kojim se može sve postići. Pozvao je Grad Zagreb i Zagrebački holding da kupnjom slika poznatih paraolimpijaca doniraju novac.

„U predbožićno i predblagdansko vrijeme moja je poruka da je jadan čovjek koji u svom srcu nema mjesta za drugog čovjeka. Ključna riječ je ljubav i zato svaki dan učinimo jedno dobro djelo više nego prethodni dan i budimo ljudi“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Član uprave Ine Ivan Krešić istaknuo je kako u tvrtki smatraju da je izuzetno važno pomoći mladim sportašima s invaliditetom.

 „U Ini tradicionalno posvećujemo pažnju aktivnostima i segmentima društva, gdje je zaista potrebna podrška. Stoga nam je izuzetno drago da smo večeras ovdje prisutni”, rekao je za ZG-magain Krešić.

Direktor URIHO-a Josip Držaić je istaknuo kako sportaši s invaliditetom postižu divne rezultate i da se Hrvatska s njima mora ponositi u svijetu. Dodao je kako sport, kad je riječ o osobama s invaliditetom, traži puno rada, napora i više novčanih ulaganja nego kod zdravih osoba.

„Sportašima s invaliditetom treba dati potporu koja im je nužna za natjecanja, opremu i tehnologije kako bi na paraolimpijadama mogli postići što bolje rezultate i na neki način promicati sve vrijednosti naše lijepe domovine Hrvatske, što uspješno i čine“, rekao je direktor Držaić. Naglasio je da se iz prikupljenih donacija kupuju specijalne sportske proteze, kolica za natjecanje kako bi hrvatski paraolimpijci bili ravnopravni paraolimpijcima iz razvijenih zemalja koji dolaze s vrhunskom opremom. „Iako su naši paraolimpijci u opremi daleko ispod svjetskih, postižu jako dobre rezultate. Stoga treba pomoći Zakladi Paraolimpijac, a prikupljeni novac sasvim sigurno ide u dobre ruke“, istaknuo je Držaić.

Sport odgaja

Bivša paraolimpijska plivačica i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen je rekla kako joj je iznimno drago što je i ove godine na donatorskoj večeri Zaklade Paraolimpijac s ostalim paraolimpijcima i ljudima koji već godinama podržavaju Zakladu.

„Ova Zaklada podržava najmlađe, djecu koja rade svoje prve korake u sportu, podržava njihov ulazak u sport i stvaranje budućih sportaša. Isto tako, Zaklada podržava i obrazovanje, nama je jako važno da naši sportaši budu akademski građani i da se realiziraju na akademskom nivou. Stoga Zaklada godinama pomaže njihovoj edukaciji“, rekla je za ZG-magazin Ana Sršen. Istaknula je kako je sport značajno promijenio njezin život.

Ana Sršen (Foto: www.in-portal.hr)

„Sport je mene odgojio više nego moji roditelji, jer ono što sport može dati svakom čovjeku je jako puno, može ga izgraditi kao osobu. Stoga sam zahvalna sportu i drago mi je da danas na poziciji dopredsjednice Hrvatskog paraolimpijskog odbora i na ostalim nivoima mogu pomagati mladim sportašima da se razvijaju, afirmiraju i izgrade svoje samopouzdanje i vjeru da, bez obzira na oštećenje i sjede li u kolicima ili hodaju, mogu ostvariti želje ako doista to žele i ako imaju podršku svih nas“, dodala je Sršen.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras je naglasio kako je posebno osjetljiv kad je riječ o podršci osobama s invaliditetom.

Rektor Boras: “Moj je otac kao invalid postigao sve”

„Moj otac je bio invalid bez noge i znam koliko mu je na neki način bilo teško živjeti, ali i koliko je truda uložio da bude profesor na pravu. Sve je kao invalid postigao, dakle može se. Upravo paraolimpijci su oni koji pokazuju da nema granica ljudskoj volji i to je ono bitno. Može se sve postići i zato treba dati posebnu pažnju tim mladim, pametnim ljudima koji sve svoje prepreke prevladavaju voljom“, istaknuo je rektor Boras.

Primjer kako se upravo snažnom voljom može postići i ono što se čini nemogućim je paraolimpijac, atletičar Ivan Katanušić.

Ivan Katanuišić (Facebook/HrvatskiParaolimpijskiOdbor)

„Bavim se bacanjem kugle i diska u kategoriji potkoljena amputacija. Nemam desnu nogu ispod koljena, bez noge sam ostao kad sam bio samo dvadeset dana star. Atletikom se bavim zadnjih šest, godina a sportom se praktički bavim od rođenja. Roditelji su me upisivali na nogomet, košarku, sve sam probao od sporta. Mojim roditeljima je bilo važno da dobro učim i da se bavim sportom, to su forsirali i tako sam cijeli život u sportu“, ispričao je za ZG-magazin Ivan. Dodao je kako je osvojio ukupno osam svjetskih i europskih medalja, a priprema se i na daljnja natjecanja od koji očekuje samo najbolje rezultate.

„Sport je moj život promijenio iz temelja. Pomogao mi je da se izgradim kao osoba, da dokažem sebi da mogu sve u životu. Nekada je malo teže nama sportašima s invaliditetom nego onim zdravima jer se borimo i sa svojim zdravljem“, istaknuo je Ivan.

Dodao je kako su izuzetno važne prikupljene donacije za sportaše s invaliditetom, ali i druženja kao što su na donatorskoj večeri jer onda te sportaše primijete drugi, prepoznaju njihov trud, ali i nastojanja da pobijede sve strahove u životu, pogotovo od današnjeg društva, jer su često prisutna podcjenjivanja od drugih ljudi. „Kad me vide na terenu s protezom umjesto noge želim dokazati ljudima da mogu sve, da me ne podcjenjuju u sportu“, istaknuo je Ivan.

Ovaj izuzetan mladić koji svojim primjerom može nadahnuti i motivirati druge završio je fakultet, zaposlio se te studira na akademiji Ciisco jer, kako kaže, vjeruje u cjeloživotno učenje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni