Sporazum o sufinanciranju studije razvoja sustava vodoopskrbe i odvodnje

Sporazum o sufinanciranju studije razvoja sustava vodoopskrbe i odvodnje

Cilj je Projekta Zagreb-Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje, koji je vrijedan 50 milijuna eura, osigurati unaprjeđenje sustava vodoopskrbe i odvodnje, pokrivenost područja infrastrukturom i smanjenje gubitka u sustavu komunalne infrastrukture na području grada Zagreba, kazao je Bandić

To je prvi u nizu velikih razvojnih infrastrukturnih projekata Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga koji će biti kandidirani Europskoj komisiji za sufinanciranje iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda

Sporazum o sufinanciranju izrade studijsko-projektne dokumentacije za prijavu Projekta Zagreb – Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje za razdoblje 2013. do 2015. jučer su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić.

Cilj je Projekta Zagreb-Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje, koji je vrijedan 50 milijuna eura, osigurati unaprjeđenje sustava vodoopskrbe i odvodnje, pokrivenost područja infrastrukturom i smanjenje gubitka u sustavu komunalne infrastrukture na području grada Zagreba, kazao je Bandić.

Dodao je i kako je to prvi u nizu velikih razvojnih infrastrukturnih projekata Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga koji će biti kandidirani Europskoj komisiji za sufinanciranje iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda. Naime, mogućnost financiranja ovakvih projekata Gradu Zagrebu je otvorena tek ulaskom Hrvatske u EU.

„Izvući ćemo koliko budemo sposobni“

Gradonačelnik je istaknuo i kako ćemo uspjeti izvući onoliko novaca iz europskih fondova koliko budemo sposobni, brzi i educirani za apliciranje za projekte. Potpisivanjem sporazuma, istaknuli su potpisnici, sufinancirat će se izrada studije izvodljivosti i aplikacije za prijavu s cjelokupnom studijsko-projektnom dokumentacijom Projekta Zagreb, što je preduvjet za prijavu projekta Europskoj komisiji.

Studija će, kako je rečeno, obuhvatiti uslužno područje vodoopskrbe koje čini grad Zagreb, gradovi Sveta Nedjelja i Samobor i općina Stupnik te područje obuhvata odvodnje. Rezultat izrade studije je izbor najpovoljnijeg rješenja sustava vodooprskbe i odvodnje.

Projekt Zagreb usklađen je s razvojnom strategijom Grada Zagreba i ostalim strateškim dokumentima na lokalno-regionalnoj razini te prioritetima Strategije Europa 2020 s ciljem pametnog, održivog i sveobuhvatnog rasta.

Razvojem sustava vodoopskrbe i odvodnje te provedbom EU vodokomunalnih direktiva do 2018. u skladu s preuzetim obvezama Hrvatske, građanima će se osigurati dovoljna količina voda te pouzdane isporuke i redovite kontrole vode za piće u svakom naselju grada Zagreba.

Na novinarsko pitanje o vrijednosti studije, rečeno je kako će 50 posto financirati Hrvatske vode, četvrtinu Grad i četvrtinu Holding, procijenjeno je da će vrijednost biti oko 5 milijuna kuna, no sve ponude koje su stigle su ispod 4 milijuna kuna, a kako je postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača u tijeku nisu željeli govoriti o detaljima. (hina / zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni