Spomenik Tuđmanu bit će otkriven sredinom iduće godine

Spomenik Tuđmanu bit će otkriven sredinom iduće godine

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je potpisao Ugovor o modeliranju izvedbene skice – modela i izradi kipa dr. Franje Tuđmana u glini u konačnim dimenzijama s etabliranim kiparom Kuzmom Kovačićem. Kip će se postaviti na mjestu potpisivanja – javna površina kod raskrižja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

»Skupa s hrvatskim braniteljima, dr. Tuđman je najzaslužniji što imamo slobodnu, neovisnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Bio je na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske, bio je na čelu Hrvatske kada je međunarodno priznata, bio je na njezinu čelu kada je reintegrirana u svoje granice. Te činjenice ostaju za vječnost«, rekao je gradonačelnik te je dodao kako je prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj Republike Hrvatske zaslužio najveći i najljepši spomenik na ishodišnome mjestu glavnoga grada Hrvatske.

Zahvaljujući Ocjenjivačkomu sudu te gradonačelniku i njegovim suradnicima na iskazanome povjerenju, akademski kipar Kuzma Kovačić je naglasio da će spomenik biti dostojan najvećeg velikana hrvatske povijesti. »Ovo je pobjeda hrvatstva u Hrvatskoj, ovaj će spomenik izražavati isti pobjednički duh i ljubav prema Domovini za koje je dr. Tuđman živio«, rekao je.

Dodao je da se otkrivanje spomenika očekuje sredinom iduće godine. (zagreb.hr)