Spoj tradicijske i jazz glazbe – izvrstan izvozni proizvod

Spoj tradicijske i jazz glazbe – izvrstan izvozni proizvod

(Dio zbora studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu / Foto: www.lisinski.hr)

Jazz je nastao na osnovi afričke tradicijske glazbe. I Hrvatska ima visoko vrijednu tradicijsku glazbu. Spojeni, mogu postati privlačan hrvatski izvozni proizvod. To je pokazao koncert Tragom tradicijskih pjevanja”

U okviru ciklusa Lisinski subotom, tijekom godina nastao je jedan neformalni podciklus. Onaj, čijim se koncertima uvijek radujemo. Nosilac tih koncerata je Muzička akademija u Zagrebu. No surađuje se i s drugim akademijama, pa i fakultetima poput onog Tekstilno-tehnološkog. Bili su to uvijek izazovni nastupi. Valja se sjetiti primjerice opere Carmen.

Ove godine došlo je revolucionarne promjene programa. Muzička akademija koja obrazuje nove naraštaje glazbenika za izvođenje klasične i jazz, ali nema još poduke u tradicijskoj glazbi, omogućila je svojim studentima snažan iskorak. Po prvi puta u povijesti u središtu programa našli su se arhaični napjevi hrvatskog naroda. To su primjerice ojkavica, rera, ganga te drugi tradicijski napjevi. Za to su postojali preduvjeti. U okviru Muzičke akademije djeluje ženski zbor Harmonija disonance. Logičan izbor bilo je osloniti se na jazz izričaj, kojeg su pod vodstvom svog profesora, poznatog saksofoniste Saše Nestorovića ostvarili studenti jazz modula Muzičke akademije. Za uspješni, upravo revolucionarni koncert, zaslužna su istraživanja naših etnomuzikologa Joška Čalete i Mojce Piškor te izvrsni aranžmani Zorana Šćekića.

Izvođači s voditeljem Sašom Nestorovićem

Puna dvorana Lisinski vrlo pomno je pratila koncert i toplo pozdravila nastup mladih glazbenika. No puno je važnija poruka programa ovog koncerta. Program bi sigurno vrlo toplo pozdravili i slušatelji u Dalmaciji, njezinom zaleđu te na otocima. Izbor iz proširenog programa, mogao bi biti vrlo zanimljiv i slušateljima u drugim zemljama. Zašto ne iduće godine, u ciklusu Lisinski u Beču.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni