Splavnica bez cvijeća

Splavnica bez cvijeća

Prodavači sa Splavnice su ogorčeni jer je Trg Petrice Krempuha sezonsko mjesto za prodaju cvijeća i površinom dva puta manji od Splavnice. Placarine su visoke, a lokacija je manje atraktivna i pristupačna turistima i umirovljenicima

Melita Funda

Na Splavnici se od utroka, 29. ožujka više ne prodaje cvijeće. Odluka je to Grada za koju prodavači, kako kažu, nisu znali sve do Velikog petka pa su nakon Uskrsa uobičajeno došli na posao s buketima cvijeća i ostali zatečeni da ne mogu prodavati na uobičajenom mjestu. Iz Grada su kazali da su cvjećare premjestili na Trg Petrice Kerempuha iznad Dolca jer će preko Splavnice morati prolaziti teški kamioni s građevinskim materijalom zbog rekonstrukcije Radićeve ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Prodavači tvrde da im je u petak, na Veliki petak, obećano da će biti premješteni malo niže na Trgu bana Jelačića, a ne na Trg Petrice Kerempuha. Svi su cvjećari vidno ogorčeni i razočarani zbog ovakve odluke jer su njihovi kupci prolaznici koji buketiće cvijeća za pet ili deset kuna kupuju nakon što obave kupnju na Tržnici Dolac. Prodavači cvijeća za najam štandova izdvajaju oko 2000 kuna na mjesec i plaše se da to ni blizu neće moći zaraditi na novom mjestu. Mnogi prolaznici negoduju na ovaj potez Grada i čude što se desilo sa cvjećarima jer nema nikakve obavijesti.

»Što da vam kažem? Neprestano se trudiš uvećati proizvodnju, napraviti nešto pozitivno, a onda doživiš nešto ovakvo. U utorak smo mirno prosvjedovali. Okupili smo se svi, svi prodavači, najamnici štandova. Nismo imali s kime razgovarati. Izgledalo je kao da je sve već riješeno, bez nas, naravno. Naš su prosvjed popratili mediji: Nova TV, Mreža, Radio Sljeme…Nas nekoliko smo u ime svih prodavača sa Splavnici otišli do Gradske uprave. Htjeli smo do gradonačelnika, ali nismo uspjeli do njega doći. Primio nas je gospodin Zeba (Stipo Zeba op. a.) i obećao nam da će učiniti sve što je u njegovoj moći«, kazao je za ZG-magazin jedan od prodavača, Marijan Podvorec.

Zeba im je objasnio na koji način mogu pismenim putem predati svoje zahtjeve. No, kad neki pismeni zahtjev krene u administrativnu proceduru to može potrajati, mjesec dana ili duže… »A nama se žuri. Predali smo zahtjev ali se bojimo da nam to neće previše pomoći«, napominje Podvorec.

Cvjećari sa Splavnice su se obraćali i Upravi Tržnica Grada Zagreba, ali ni to im nije pomoglo. U srijedu, 30. ožujka voditelj Tržnice Dolac Ivica Karadjole im je obećao da će im pokušati pomoći da se razmjeste na novom mjestu. Naime, osim što je prostor na Trgu Petrice Kerempuha zabačen u odnosu na Splavnicu, taj je prostor i pretijesan. Svatko bi trebao imati barem jedan metar širine na klupi, a hoće li voditelj Karadjole ispuniti obećanje to tek treba vidjeti.

Cvjećari su nezadovoljni svojom novom prodajnom lokacijom
Cvjećari su nezadovoljni svojom novom prodajnom lokacijom

Prodavači sa Splavnice su ogorčeni jer je Trg Petrice Krempuha sezonsko mjesto za prodaju cvijeća i površinom dva puta manji od Splavnice. Na Trgu Petrice Kerempuha već postoji oko dvadeset zakupaca koji su sad stisnuti na još manji prostor zbog pridošlica (njih 50 do 60) sa Splavnice. Zapravo, svima je sad tijesno. Također, klupe nisu odgovarajuće naparavljene. Ono što cvjećare najviše muči jest prodaja i podmirivanje osnovnih torškova. Na Dolcu bi trebali ostati do devetog mjeseca, većina njih čak razmišlja da odustanu zbog posla. Jednostavno nisu u mogućnosti izdržati mjesecima na niskoj zaradi, a svaki dan im minimalno treba 100 kuna za osnovne troškove kao što je podmirivanje placarine i slično. Stalni kupci cvijeća na Splavnici su uglavnom umirovljenici i njima je vrlo naporno doći tako visoko kao što je Trg Petrice Kerempuha. Na tržnici postoji lift ali je premalen i prečesto je u kvaru. Turistima također novo mjesto nije previše na ruku.

Tradicija stara 50 godina

»Moja je mama prodavala cvijeće na Splavnici pedeset godina. Ja prodajem već četrdeset. Jako sam nezadovoljna i bojim se kako će se sve ovo završiti«, prokomentirala je Barbara Tušek, jedna od pordavačica.

Na Splavnici se cvijeće prodaje pedesetak godina. Tradicija prodaje cvijeća na Trgu bana Jelačića postojala je i početkom 20. stoljeća o čemu postoje video zapisi. U posljednjih šesnaest godina postavljene su klupe jer su cvjećari prije toga prodavali cvijeće na kutijama ili u košarama. Jedan od zagrebačkih gradonačelnika Branko Mikša se protivio ideji trajne prodaje cvijeća na Splavnici. Njegova nasljednica gradonačelnica Marina Matulović Dropulić također nije bila oduševljena prodajom cvijeća na Splavnici. Prvi koji je cvjećarima izašao u susret je bio gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić: "Nitko vas neće potjerati"
Bandić: “Nitko vas neće potjerati”

Ono što cjvećare dodatno ljuti je činjenica da se na glavnom trgu održavaju razne manifestacije i da za mnoge ima mjesta, osim za njih koji su tu prisutni godinama.

Da bi smirio postojeću situaciju i pokušao se dogovoriti sa prodavačima cvijeća, gradonačelnik Bandić se pojavio nakon četiri dana na Splavnici i kratko porazgovarao sa okupljenim cvjećarima.

»Maloprije sam rekao izvođačima da sve mora biti gotovo do 1. kolovoza. Možete tu prodavati, nitko vas neće potjerati. Zar nisam ja taj koji vam je svojevremeno pomogao? Nitko nije vaš veći zaštitnik od mene. Radovi se moraju napraviti, strpite se do 1.8., a onda ćete se vratiti na Splavnicu. Obećajem vam. Strpite se četiri mjeseca. Vidimo se prvog osmog. U međuvremenu možete prodavati cvijeće u košarama, s košarama na glavama kao kumice. Nitko vas ne smije odave potjerati«, ponovio je pred prisutnima gradonačelnik Bandić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni