“Spikaonica” o HPV-u

“Spikaonica” o HPV-u

Grad Zagreb, u suradnji s Večernjim listom, portalom Ordinacija.hr i Hrvtskim debatnim društvom, organizira edukativnu javnozdravstvenu kampanju »Spikaš o svemu, spikaj i o njemu«. Projekt je nastavak uspješno provedene akcije u 2015. Ono što se razlikuje od prethodne godine je činjenica da je ove godine cijepljenje protiv HPV-a dostupno i dječacima.

Važno je upozoriti javnost na činjenicu da humani papiloma virus (HPV) uzrokuje čak šest različitih vrsta raka koji pogađaju i žene i muškarce. Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira oko 530 novih slučajeva raka uzrokovanog HPV infekcijom, a samo od raka vrata maternice svake godine umre 140 žena.

Kako su danas cjepiva dostupna i djevojčicama i dječacima, od raka uzrokovanog HPV-om ne bi smjela umrijeti niti jedna osoba.

Cilj edukativne kampanje je kroz interakciju s mladima u zagrebačkim srednjim školama putem debata (spikaonica):

  • potaknuti javnu raspravu o preventivnim mjerama unapređenja zdravlja,
  • ‘’rušiti‘’ tabue između roditelja i djece kroz promicanje najvažnijih poruka o
  • spolno odgovornom ponašanju, te ih osvijestiti o važnosti prevencije,
  • uznijeti najnovije spoznaje o spolno prenosivim infekcijama i bolestima koje su ozbiljni problemi života u adolescenata.

Četvrta po redu debatna spikaonica “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu”, održat će se u srijedu, 27. travnja 2016., s početkom u 19.10 sati, u Gimnaziji Lucijana Vranjanina, Trg hrvatskih Pavlina 1.

Stručnjaci koji će sudjelovati na „spikaonici“ su: prof. dr. sc. Mihael Skerlev dr. med. i prim. dr. sc. Nives Pustišek dr. med. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni