Spektakularan početak festivala klasične glazbe na Tomislavcu

Spektakularan početak festivala klasične glazbe na Tomislavcu

Na Festivalu će nastupiti i planetarno popularni dvojac 2CELLOS. Koncert koji će održati 2. srpnja zadnji je koncert na njhovoj aktualnoj svjetskoj turneji, a ujedno je i rođendanski koncert na kojem naši slavni virtuozi slave peti rođendan

Svečanim koncertom u povodu Dana državnosti Domovini u čast ove subote 25. lipnja na Trgu kralja Tomislava u jedinstvenom ambijentu ispred Umjetničkoga paviljona u Zagrebu otvoren je prvi orkestralni festival na otvorenom – Zagreb Classic.

Veliko glazbeno slavlje upriličeno je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović uz potporu gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, u organizaciji Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Hrvatske radiotelevizije. U čarobnom ambijentu jednoga od najljepših parkova grada Zagreba svečani koncert održali su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom ruskoga dirigenta svjetskoga glasa Stanislava Kočanovskog.

Brojna publika uživala je na jedinstvenom lokalitetu i u prazničnome ambijentu, s navijačkim rekvizitima i u bojama hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice Hrvatske i Portugala, prateći izvedbe na travi Tomislavca te uživajući u veličanstvenoj glazbi i atmosferi, a prekrasni prigodni program idealno se uklopio u svečanu atmosferu sa skladbama u koje je utkan nacionalni zanos najvećih glazbenih genija od Smetane, Chopina i Čajkovskog do Gotovca i Zajca.

Ansamblima HRT-a pridružili su se vrsni mladi glazbenici koji su ime svoje domovine proslavili nedavnim velikim uspjesima na prestižnim međunarodnim natjecanjima: pijanist Aljoša Jurinić – finalist Chopinova natjecanja u Varšavi, te bariton Leon Košavić – dobitnik treće nagrade Međunarodnog natjecanja Stanisław Moniuszko u Varšavi.

S balkona Umjetničkog paviljona izvedbama su se pridružili članovi Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a svojim nastupima koncert su uveličali i naša ugledna mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te mladi virtuoz na tamburi bisernici, četrnaestogodišnji Marko Martinović koji će u kolovozu predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu.

Koncert pod otvorenim nebom Tomislavca uz počasne plotune povijesne postrojbe Keglevićeve straže i veličanstvenu glazbu, učinio je ovu prazničnu večer nezaboravnom za sve one koji su je odlučili provesti na jednoj od najljepših zagrebačkih pozornica na otvorenom.

Zainteresirane očekuje još puno sjajnih koncerata, vodećih orkestara, najboljih dirigenata i međunarodnih solista. Prvi na repertoaru je koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka koji je trebao biti na rasporedu u ponedjeljak, 27. lipnja, ali je zbog lošeg vremena otkazan te će se održati u utorak 28. lipnja s početkom u 21:00.

Potom u srijedu 29. lipnja u isto vrijeme na Tomislavcu nastupaju članovi Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Na Festivalu će nastupiti i planetarno popularni dvojac 2CELLOS. Koncert koji će održati 2. srpnja zadnji je koncert na njhovoj aktualnoj svjetskoj turneji, a ujedno je i rođendanski koncert na kojem naši slavni virtuozi slave peti rođendan.

Do kraja Zagreb Classica – 12. srpnja očekuju nas još i koncerti Simfonijskog orkestara Hrvatske vojske, Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra, a na travnjaku Tomislavca, posjetitelji će imat priliku uživati i u projekciji kultnog nijemog film Charlieja Chaplina Mališan uz pratnju Zagrebačke filharmonije. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni