Specijalna dječja bolnica u Gornjoj Bistri hitno treba novi objekt

Specijalna dječja bolnica u Gornjoj Bistri hitno treba novi objekt

(Ravnatelj Mittermayer i ministar Kujundžić u obilasku bolnice 1. travnja 2019.)

„Plan je dvojak. Ministar Kujundžić je najavio gradnju naše specijalne bolnice uz bolnicu u zagrebačkom naselju Blato. Međutim, dobili smo zemljište od 64 tisuća kvadratnih metara koje je 2,5 kilometara udaljeno od sadašnje bolnice. Dakle, nije problem zemljište za izgradnju bolnice i smatramo da je to projekt koji bi se mogao brže realizirati”, istaknuo je ravnatelj Mittermayer

Ivana Vranješ

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) u subotu je u zagrebačkom hotelu Esplanade organizirao tradicionalni humanitarni Liječnički bal kojim su se prikupljale novčane donacije za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra.

Humanitarnom Liječničkom balu nazočili su ministar zdravstva, prof. dr. Milan Kujundžić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekolsav Jeleč, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dr. Lucijan Vukelić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras te brojni istaknuti liječnici, ravnatelji bolnica i kliničkih bolničkih centara.

S Liječničkog bala u hotelu Esplanade

U zabavnom programu nastupili su bend Music box, Zorica Kondža, Joško Banov, Ervina Sulejmanova, Andrej Škedel i Ivan Sabolić.

„Hrvatski liječnički zbor, najstarija krovna strukovna udruga liječnika 26. veljače slavi 145 godina svog postojanja, a svake godine zadnju subotu u veljači organiziramo tradicionalni Liječnički bal. U dugačkoj povijesti njih je bilo preko stotinu i na neki način su pokušaj da se nakon dinamične i naporne godine kolege nađu, da se zaborave animoziteti, ako ih je bilo, da se u jednom opuštenom druženju dođe do novih ideja i uživa“, rekao predsjednik HLZ-a prof. dr. Željko Krznarić.

Dodao je da svake godine bal ima humanitarni karakter i HLZ uvijek pokušava pomoći najpotrebitijima. „Djeca su nam uvijek prioritet. Liječništvo još jednom, ne samo svojom djelatnošću, nego i nekom aktivnošću pokazuje skrb o zajednici“, poručio je Krznarić.

Jedan od vrhunskih liječnika koji je pohvalio plemenitu akciju HLZ-a je ravnatelj KB Sveti Duh prof. dr. Mladen Bušić.

„Osobno imam vrlo pozitivan stav prema svim akcijama koje čine dobro, koje pomažu onima kojima je pomoć potrebna. U svakom slučaju tome se treba pridružiti i krovna organizacija liječnika, HLZ koji okuplja gotovo 150 stručnih društava u cijeloj Hrvatskoj”, istaknuo je Bušić i dodao kako je lijepo da liječnici zdvajaju dio svog vremena i pažnje kako bi pomogli onima kojima je najpotrebnije.

Ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra, dr. Renato Mittermayer je rekao zahvaljujući Liječničkom balu bolnica već po drugi put dobiva humanitarnu pomoć.

„Uvijek je potrebno nešto za bolnicu, jer to je bolnica s najteže bolesnom djecom u Hrvatskoj. Potrebe su ogromne. Primjerice, u samo jednom danu potrošimo 500 pelena za djecu, a i drugi troškovi idu uz to. Stoga svaka pomoć nam je dobrodošla, a nama je najveća pomoć da svi naši liječnici, odnosno akademska zajednica zna problem bolnice s teško bolesnom djecom”, rekao je za ZG-magazin ravnatelj Mittermayer. Naglasio je da će se prikupljene donacije iskoristiti za podizanje kvalitete zdravstvenog stanja djece smještene u bolnici te je dodao kako djelatnici očekuju i izgradnju nove dječje bolnice, jer je trenutno specijalna bolnica smještena u starom dvorcu.

„Što se tiče bolnice, plan je dvojak. Ministar Kujundžić je najavio gradnju naše specijalne bolnice uz bolnicu u zagrebačkom naselju Blato. Međutim, dobili smo zemljište od 64 tisuća kvadratnih metara koje je 2,5 kilometara udaljeno od sadašnje bolnice. Dakle, nije problem zemljište za izgradnju bolnice i smatramo da je to projekt koji bi se mogao brže realizirati. No bez obzira na odluku, nužno je iseljavanje iz ovog postojećeg objekta“, istaknuo je Mittermayer.

Dodao je da je u bolnici trenutno smješteno 106 neizlječivo bolesne djece. Radi se o djeci na intenzivnoj njezi i onoj koja su u palijativnoj skrbi. Mittermayer je rekao da bolnica ima petnaest soba koje su nefunkcionalne te u pojedinoj prostoriji boravi i do 15 djece.

Govoreći o Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri ,ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao kako su se zadnjih godina dogodili ozbiljni pomaci. Smatra da je oprema kvalitetna i prostor dobro uređen.

„Potrebe su puno veće nego što ima mjesta u bolnici, a i prostor bolnice je u starom dvorcu te se ozbiljno razmišlja o gradnji novog prostora. Teško je reći kada će se to realizirati, ali se o tome intenzivno razgovara i ustrajat ćemo na tome. Otvorena je opcija da li će to biti u prostoru općine Gornja Bistra ili uz Nacionalnu dječju bolnicu Blato. U svakom slučaju, trebalo bi napraviti takvu bolnicu”, rekao je za ZG-magazin ministar Kujundžić.

Pohvalio je Liječnički bal HLZ-a jer, kako kaže, pacijenti koje zbrinjava bolnica u Gornjoj Bistri su uistinu skupina pacijenata koja treba pomoć i svaka akcija je za pohvalu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni