Špancirfest i crkva sv. Nikole motivi nove serije poštanskih maraka

Špancirfest i crkva sv. Nikole motivi nove serije poštanskih maraka

Hrvatska pošta danas je u optjecaj pustila nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski turizam – Varaždin“. Na markama nominalne vrijednosti 3,10 kuna prikazan je prizor sa Špancirfesta te crkva svetog Nikole, zaštitnika grada Varaždina. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marke su oblikovane prema fotografijama Marija Romulića i Dražena Stojčića. Poštanske marke tiskane su u višebojnom ofsetnom tisku i naknadi od 100 000 primjeraka po motivu. Izdane su u arčićima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Sve poštanske marke mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr. Žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. lipnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, i u Poštanskom uredu 42000 Varaždin, Trg slobode 9.

Svoju je priču Špancirfest počeo kazivati prije 20 godina kao prvi ulični festival u Hrvatskoj, a danas je jedan od najposjećenijih i najpopularnijih nacionalnih festivalskih događaja u Hrvatskoj. Festival okuplja profesionalne i amaterske umjetnike iz cijelog svijeta, od glazbenika raznih žanrova do uličnog teatra i multimedijalnih izvedbi, pretvarajući varaždinsku povijesnu jezgru u veliku pozornicu na otvorenom.

Ove će se godine održati jubilarno, 20. izdanje Špancirfesta. Sam festival prošao je nevjerojatnu preobrazbu te je od manifestacije koja je u Varaždin željela donijeti nekoliko dana ulične zabave i privući posjetitelje iz neposredne regije izrastao u desetodnevni događaj koji je 2017. posjetilo više od 265 tisuća posjetitelja te je proglašen turističkim događajem godine.

Od svog nastanka i razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas Varaždin je oduvijek bio grad koji su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga.

Varaždin razlikuje od drugih gradova njegova iznimna spomenička i umjetnička baština s izvrsno očuvanom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Staroga grada, na relativno malenu prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma i secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica. Svoj jedinstven urbani identitet Varaždin ne pokazuje samo očuvanom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre nego i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica.

Bogatstvo sakralne baštine kazuje priču o Varaždinu kao gradu zvonika, a posebno je zanimljiv zvonik crkve svetog Nikole, zaštitnika grada. Barokna crkva svetog Nikole sagrađena je na temeljima ranije romaničko-gotičke crkve, a njezin jedinstven gotički toranj oblikom i stilom neuobičajen je prizor u kontinentalnoj Hrvatskoj. Toranj ima uzidani grb grada Varaždina iz 1464., a iznad njega nalazi se ostatak nekadašnje crkve sa zanimljivim detaljem – kamenom medvjedicom, koja ovu građevinu povezuje s legendom o njezinu nastanku. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni