Spalionica na Mjesecu

Spalionica na Mjesecu

Gradonačelnik Bandić protiv spalionice u Zagrebu, Župan Kožić protiv spalionice otpada u Županiji. A hrpe smeća rastu i rastu, a rast će i dalje…

Boris Jagačić

Izbori se bliže pa se i problem zbrinjavanja otpada pretvorio u političko pitanje, odnosno u dokazivanje nositelja lokalnih vlasti tko (naj)više brine o ekologiji i zdravlju građana. Ipak, činjenica je da će se Zagreb na nekakav način morati riješiti ogromne količine otpada čija hrpa konstantno raste i rast će i dalje, a naš grad  iz dana u dan postaje sve manje i manje “bijel”. Pojedini  stručnjaci smatraju kako se to najučinkovitije može napraviti termičkom obradom, odnosno spaljivanjem. S obzirom da nitko ne želi smeće, a samim time ni spalionicu pred svojim očima (a kamoli nosom), najsretnija opcija vjerojatno bi bila da se tone smrdljivog smeća koje se svakodnevno proizvode u Zagrebu nekako nevidljivo dezintegriraju ili „teleportiraju“ na Mjesec, daleko od sviju – “Beam the junk up, Scotty”. Jedino što takvu tehnologiju (još) nismo savladali, a i da jesmo, pitanje je ne bi li ona izazvala negodovanje kakvih solarno-lokalnih vlasti ili NASA-e, u najmanju ruku.

No, s jedne strane gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odlučno je izjavio da ne želi da spalionica bude na području grada Zagreba, već na 50 do 60 kilometara od grada, u zagrebačkom prstenu, kako ju je nazvao, a zapravo – u Županiji. S druge, ni spalionicu, pa tako ni dodatno smeće u svome „dvorištu“ ne želi ni Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić (HSS). U Županiji, naime, niti ne pomišljaju na gradnju spalionice već se zalažu za primjenu mehaničko-biološke obrade otpada  („BMO“), bez spalionice. Ujedno Kožić je općenito zamjerio prvom čovjeku Zagreba što govori o zbrinjavanju otpada koji su stvorili Zagrepčani na području Županije, a da Županija o takvom rješenju nema ama baš nikakvih saznanja.

“Nisam protiv spalionice, odnosno energane ali sam protiv lokacije za spalionicu u gradu Zagrebu”, izjavio je Bandić na jučerašnjoj konferenciji za novinare govoreći na temu Plana gospodarenja otpadom do 2015. godine.  “Protiv sam spalionice u Gradu Zagrebu, ne samo u Dumovečkom Lugu, već sam generalno protiv spalionice u Gradu Zagrebu”, naglasio je dodavši da se njena lokacija mora postići konsenzusom između javnosti i (dakako) –  struke (eh, kad bi se o svemu pitalo struku, ali što kad imamo struku i “struku”, gdje se stav ove posljednje ionako vodi sukladno nečijim željama). Napomenuo je da se lokacija energane/spalionice treba naći na udaljenosti od najmanje 50 km od Zagreba, u suradnji sa Zagrebačkom županijom i resornim ministarstvom jer to nije problem samo Zagreba “nego cijele Hrvatske”.

Podsjetio je i da je Grad Zagreb jedini u Hrvatskoj po najmodernijoj europskoj tehnologiji sanirao odlagalište Jakuševac uz kredite EBRD-a, prije roka i uz 30 posto manje sredstava od planiranih. “Napravili smo i pročistač otpadnih voda, mehanički i biološki dio. Bez toga danas bismo pili vodu iz boca” rekao je gradonačelnik Bandić dodavši da još nedostaje Centar za gospodarenje otpadom, što se treba realizirati u dogovoru sa Zagrebačkom županijom.

Referendum o smeću

Napomenuo je gradonačelnik kako se trebaju dobiti odgovori na pitanja o kapacitetu, tehnologiji i modelu financiranja, dok je preduvjet za gradnju spalionice učinkovita reciklaža. “Bez reciklaže nema kapacitiranosti buduće energane”, kazao je najavivši da će u ožujku izvijestiti zagrebačku Gradsku skupštinu o tome što planiraju raditi. Bandić je poručio da nije odustao od referenduma građana o spalionici, o čemu će, kazao je, “građani reći svoje mišljenje “. Time je ujedno porastao broj potencijalnih referenduma na koje bi trebali izaći građani Lijepe Naše i belega nam Zagreba grada.

Stanovnicima Jakuševca, Hrelića i Mičevca razveselio je tako što im je zajamčio isplatu ekološke rente do zatvaranja odlagališta Jakuševca najavivši skorašnje premještanje kompostane s te lokacije.

Na jučerašnji istup gradonačelnika Milana Bandića priopćenjem je reagirala Zagrebačka županija, koja je poručila da će samostalno, bez Bandića, brinuti o otpadu sa svog područja.

“Utrošili smo jako puno truda, vremena i novca kako bi realizirali vlastiti koncept  – do 2018. godine  izgradili Županijski centar za gospodarenje otpadom s pripadajućim pretovarnim stanicama. Veliki napor uložili smo i u razgovor s lokalnom zajednicom, a mijenjanje koncepta pet minuta do 12 bilo bi vrlo neodgovorno prema našim stanovnicima i stoga je nedopustiva. Smatram i kako su jučerašnje izjave gradonačelnika Bandića neprimjerene” izjavio je u srijedu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Župan napominje kako je svjestan sam da je Grad Zagreb u nezavidnoj situaciji “jer nisu mnogo napravili po pitanju gospodarenja otpada od 2008. godine” i dodaje: “Međutim, govoriti o tome kako će Grad Zagreb riješiti zbrinjavanje otpada sa Županijom, a da pri tome Zagrebačka županija o tome ne zna ništa je u najmanju ruku neodgovorno. ”

Iz Županije su poručili da Zagrebačka županija već duži niz godina poduzima čitav niz mjera kako bi samostalno riješila problematiku gospodarenja otpadom na svom području te kako bi do 2018. godine sanirali postojeća odlagališta i izgradili moderan Županijski centar za gospodarenje otpadom s pripadajućim pretovarnim stanicama.

Napominju kako je Županijska skupština još 2008. godine je odlučila da će se gospodarenje komunalnim otpadom odvijati isključivo unutar prostora Zagrebačke županije, a otpad bi se obrađivao mehaničko biološkim postupkom (MBO). Stručna studija je, dodaje se u priopćenju, ukazala da je ekonomski najisplativiji te ekološki prihvatljiv. Inače, prema načelnom sporazumu s Gradom Zagrebom iz 2006., obveza Grada bila je izgradnja postrojenja za termičku obradu otpada (PTOO) i zbrinjavanje komunalnog otpada s područja Zagrebačke županije, dok je obveza Zagrebačke županije zbrinjavanje ukupne količine ostataka termičke obrade iz PTOO Grada Zagreba. Studija je ukazala da je ovakav način zbrinjavanja otpada gotovo dvostruko skuplji od onoga za kojeg se odlučila Županijska skupština.

U Županiji navode kako su obavljene istražne radnje na osam različitih lokacija, a lokacija Tedrovec u općini Brckovljani  određena je kao potencijalna lokacija Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš i Prijedlogu plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni