SpaceX prva je privatna tvrtka koja je poslala astronaute u svemir

SpaceX prva je privatna tvrtka koja je poslala astronaute u svemir

(Raketa Falcon 9 je poletjela u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu)

Privatna kompanija milijardera Elona Muska, Space X je u subotu, 30. svibnja s Floride lansirala dvojicu američkih astronauta u orbitu.

Ovo je prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina te prvi puta da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice.

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske postaje (ISS) u novoj kapsuli Crew Dragon.

Ti astronauti su inače zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Falcon 9 je lansiran s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Musk, Južnoafrikanac i tehnološki mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

https://youtu.be/aP4uQK2cLVE

https://youtu.be/ww9FudKGUd8

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t