“Spaček je jedna uvećana igračka na cesti”

“Spaček je jedna uvećana igračka na cesti”

U Francuskom institutu u Preradovićevoj ulici u Zagrebu otvara se u utorak u 19 sati izložba Spaček & 70 godina avangarde na kotačima. Stoga smo o ovoj temi razgovarali sa predsjednikom ljubitelja Spačeka iz udruge Citroën Croatia, Valentinom Valjkom. On govori kako je za njega Spaček znači čitav život, budući da ga cijelog života vozi. Smatra kako će mu to biti i posljednji auto u životu. Nadodaje kako nema novi auto te da je s njim proveo puno životnih situacija koje inače ne bi vidio.

Valjak smatra kako ova izložba puno znači za građane Zagreba zato što je, prema njegovim riječima, tehnička kultura kod nas na niskim razinama, dok se u samom centru rijetko može vidjeti ovakva izložba. Pritom ističe: »Živimo u vremenima kada se jedan od najvećih fundusa Jadran filma nalazi u kiši i blatu«.

Podsjetio je kako paralelno s tim Zagreb nema muzej vlastitog zrakoplovstva te drugih stvari koje su prisutne u drugim gradovima.

Kaže kako su o samom Citroën 2CV, popularnom Spačeku napisane mnoge knjige. Njihovi autori su filozofi, psiholozi i sociolozi, pa čak i liječnici. Valjak je ukazao na fanatične zaljubljenike-kolekcionare ovih vozila koji uz 15 Spačeka koliko ih već imaju kupuju i 16., a što se pokušava objasniti kao »medicinski fenomen«. Podsjetio je kako je ovaj auto u Hrvatskoj prisutan 57 godina, kada je prvi auto došao s trake iz slovenskog grada Kopra. Drži da je to auto najzanimljiviji po tome što mu se otvara krov, naglašeno se ljulja, u njega stane krevet, a uz sve to se lako popravlja i jednostavno održava.

Da je danas atrakcija na ulicama dokazuje činjenica da često djeca iz drugih automobila gledaju prema njemu, a ponekad nastane i živa pomutnja kada se roditeljima pokazuje u spomenuti auto. Valjak stoga zaključuje kako je Spaček zapravo jedna velika igračka.

Treba spomenuti kako će 2019. godine u Samoboru biti održana svjetska manifestacija Spačeka iz čitavog svijeta gdje će ljudi iz Japana, SAD-a i drugih krajeva svijeta predstaviti svoje aute te da će svi oni biti smješteni u šatore.

Inače, spomenuta izložba, Spaček & 70 godina avangarde na kotačima bit će otvorena do 12. veljače, a njome se najavljuje i veća izložba Muzeja automobila Ferdinand Budicki, s više modela popularnog Citroën 2CV na samu noć Muzeja u petak 26. siječnja.

Svasta smo radili sa spacekima zadnjih 15 godina po zagrebu no uvijek ima novih motivacija..odlucili smo se za dalmatiner dizajn jer nam se cini da je to idealna poveznica izmedju spaceka i hrvatske….

Posted by Valentino Valjak on 22. siječnja 2018

M. Knežević

Komentari su zatvoreni