Sova mu postala nerazdvojna prijateljica

Sova mu postala nerazdvojna prijateljica

BIOM: “Za držanje sove, potrebna je posebna dozvola!”

Tekst: Matej Knežević
Foto: Katarina Buntak

Šetnja Zrinjevcem ponekad može rezultirati zanimljivom i neobičnom novinarskom »pričom«. Upravo se jedna takva dogodila u četvrtak navečer oko 19 sati u neposrednoj blizini zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ondje je, naime, mladić hodao ni više ni manje, nego li sa sovom na glavi. U prvi čas doimalo se da je mladić stranac, no ubrzo se ispostavilo kako je Zagrepčanin, nakon što je zamolio da se isključi bljeskalica na mobitelu.

U kratkom razgovoru saznali smo da je sovu pronašao na svom balkonu te ju je othranio dok je ona bila još sasvim malena. Kaže kako su od tada postali nerazdvojni prijatelji. I kada smo pokušali saznati mladićev identitet u želji da nam otkrije nešto više, on je petama dao vjetra, te se sa svojim pernatim prijateljem, uputio prema Trgu bana Jelačića.

Mala ušara (Izvor: BIOM)

Kako bismo provjerili radi li se možda o ćuku ili zaista o sovi te koji su uvjeti za njezino držanje kao ljubimca konzultirali smo udrugu za zaštitu prirode BIOM, koja se inače bavi i zaštitom divljih ptica i njihovih staništa. Njihov glasnogovornik Vedran Lucić bio je naprosto oduševljen kada smo mu se javili s ovim upitom i poslali mu fotografiju. Odmah nam je potvrdio da se doista radi o sovi, a ne o ćuku. Riječ je, kako kaže, »o sovi koja se na hrvatskom naziva mala ušara, zbog uši koje čine samo dva istaknuta pera«.

Lucić pritom nadodaje kako se u Zagrebu gnijezdi oko 15 parova te da spomenuta sova polaže jaja u stara gnijezda sivih vrana. Ističe, kako ova vrsta sove obitava uglavnom u istočnom i južnom dijelu grada, gdje nalazi dovoljno otvorenih prostora za lov i to čini najčešće aktivna noću. Hrani se pretežno malim sisavcima, a rjeđe pticama.

Glasnogovornik BIOM-a kaže, kako u lipnju (ili koji tjedan prije ili kasnije), u udrugu dolaze brojni upiti građana koji pronalaze mlade male ušare, koje još ne lete.

»Najčešće je riječ o jedinkama koje su ispale iz gnijezda, ali kao i sa svim drugim pticama, o njima brinu roditelji, a toga građani nisu svjesni. Najbolje bi bilo pažljivo sovu premjestiti natrag na stablo, čak i ako ne vidite gnijezdo«, napominje Lucić.

Ovu se vrstu sove može vratiti nazad u gnijezdo uz pomoć metle, štapa ili grane. No ako mala ušara ima razvijena letna perja, sigurno ju je i zabaciti prema najnižim granama.

U svim ostalim slučajevima potrebno je obavijestiti sklonište za zbrinjavanje divljih životinja Dumovec, koja će se pobrinuti za ovu divlju pticu. Vedran Lucić zaključuje kako ne sumnja u dobre namjere mladića s fotografije, no da su ovakve stvari zabranjene zakonom, osim ako se ne posjeduje posebna dozvola za držanje sove.