Sony se vraća proizvodnji gramofonskih ploča

Sony se vraća proizvodnji gramofonskih ploča

Iako se većina glazbe i dalje prodaje na CD-ima, smjernice su jasne. Njihov prodaja opada, dok potražnja za gramofonskim pločama (godinama) raste

Japanski Sony će iznova pokrenuti proizvodnju gramofonskih ploča u jednom od svojih postrojenje i to nakon stanke koja je trajala gotovo 30 godina. Naime, prodaja vinila trenutno je na najvišoj razini od kraja 1980-ih, što prati i pojava modernih, stiliziranih gramofona kakvi se nude na tržištu.

Sony namjerava iskoristiti taj trend osposobljavanjem svojeg postrojenja do ožujka 2018. Iako su se ploče isprva kupovale zbog nostalgije, njihova prodaja kontinuirano raste, a predviđa se kako bi ovo mogla biti sedma uzastopna godina značajnog prodajnog rasta.

Sony je 1989. godine prestao proizvoditi vinilne ploče u Japanu, nakon probijanja CD medija s kojim su ploče postale »zastarjele«. Sada pak razni internetski glazbeni servisi prijete i CD-u, koji bi mogao izumrijeti kao format.

Iako se većina glazbe i dalje prodaje na CD-ima, smjernice su jasne. Njihov prodaja opada, dok potražnja za gramofonskim pločama (godinama) raste. Ispada da su opipljive ploče s kolekcionarskim omotima i uhu »toplijim« zvukom mnogo poželjniji oblik fizičkog medija od »sterilnog« CD-a »metalnog zvuka« ili pak kasete. Tu su još i pomodarski gramofoni raznih boja i neuobičajenog dizajna koji mogu poslužiti i kao ukras doma, što samo svjedoči o rastu popularnosti starog, dobrog vinila.

Možemo zaključiti da su ploče opet u modi i da će to još dugo ostati.

No povratak vinilu u Japanu ne protječe bez problema. Naime, u Sonyju muku muče s pronalaskom starih inženjera za masteriranje gramofonskih ploča koji bi trebali početi s radom u studiju u veljači 2018.

Za pretpostaviti je da Sony nije posljednji veliki igrač koji se vraća proizvodnji gramofonskih ploča.

(Izvor: Nikkei Asian Review / Pripremio: B. Jagačić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni