Solarna struja i poraz Hajduka od Slaven Belupa

Solarna struja i poraz Hajduka od Slaven Belupa

Možda ima neka veza u tome?

Autor ovoga teksta je početkom studenog 2021. g. zatražio ponudu od firme koja projektira i izgrađuje kućne solarne sustave, sve do puštanja u rad. Ali…

Branko Holzer

Branko Holzer

Rado čitam pisanu riječ g. Miljenka Jergovića, koji piše prema svojim mnogostranim interesima nevjerojatno oštrog opažatelja u mnogim sferama života i našeg društva posebno. Sve to ispisuje razumljivo, odmjereno, veoma očigledno i prepoznatljivo, prihvatljivo, ali i aktualno i s dokazima. Reklo bi se, uživo!

Teme i sadržaji su važni i potrebni u ovim vremenima raspada morala i etike, laganja u oči ma gdje se lašci u tim trenucima laganja nalazili – u vlasti, u školi, kao direktori u državnom poduzeću ili pak nogometni sudac ili trener. Nekada se radi „samo“ o izvrtanju istine. Pa i pred TV ekranima se mora biti veoma oprezan da ti netko ne uvali neku nevjerojatnu istinu za budale i „čudnovate“ glasače naročito pred izbore!

A kad nestane struje, iliti električne energije, to se ne tumači pogreškom naših vođa u ekonomiji i društvu, nego su za to krivi čak i oni Aboridžini iz Australije, koje je ta demokratska država priznala kao narod tek prije nekoliko desetljeća, kako se čita na Wikipediji.

To što nam cijenu goriva svih vrsta određuju drugi u punom iznosu brinući se za zaradu Ine, čitaj Mađarske, iako znamo razloge poskupljenjima, kriva je Ruska federacija. Pa čak smo krivi i za enormne zarade naftaša iz Amerike jer nisu još veće, jer je netko kod nas navodno obuzdao te cijene. A naša nekad najveća strateška firma i najveći i najvažniji motor i promotor cijele ekonomije Ina, to više nije.

Mi u stvarnosti na ništa više ne utječemo niti „utičemo“ osim na zrak, veoma čudan zrak zagađen i onime što je i što se tek može dogoditi.

O električnoj energiji i solaru

Čitao sam Večernji list od 20. 11. 2022. g., slučajno na 47. i 48. stranice, dvjema stranicama vrlo važne aktualne i poželjne sadržaje koji se lako prepoznaju, a s iznesenim zaključcima se možemo i složiti. Prvo, na 47. stranici je euro-zastupnik g. Fred Matić piše i potiče razmatranja pod naslovom: Imamo 2600 sunčanih sati , a samo 4 % Hrvata proizvodi energiju, i pred naslova: Porazni rezultati ankete o uključenosti naših građana u energetsku tranziciju.

Dakle radi se o sunčevoj ili solarnoj energiji, skraćeno solaru, koja može biti toplinska ili električna, a koje trebamo „kao ozebli sunce“! Veoma je dobro opisano tzv. sustav rješavanja, ili ne rješavanja, mnogih tih pitanja u RH u vezi solara i prikazani su rezultati određenog istraživanja koju je provela agencija Ipsos. Nije na odmet nikome u RH pročitati te rezultate, a neka će pitanja biti i ovdje opisana.

Autor ovoga teksta je početkom studenog 2021. g. zatražio ponudu od firme koja projektira i izgrađuje kućne solarne sustave, sve do puštanja u rad. Od iste firme i kupujem struju za kućne potrebe. Dobio sam veoma razumnu ponudu i obrazloženje aspekata osim u onom, da je to meni, kao budućem kućnom proizvođaču električne energije neisplativo! U tome nitko ne može pomoći građanima RH dok je na snazi takav sustav korištenja solara.

Što je s EU preporukama i direktivama?

U najkraćem se radi o sljedećem.

Krovovi na koje bih postavio solarne fotopanele ne mogu popuniti više od oko trećine površine. Ako bih i platio postavu takve kućne solarne elektrane, što mogu i bez ičije dozvole, Država i HEP ne bi otkupljivao višak struje tako proizvedene „više“ struje od mene kao „malog“ proizvođača struje. Naime, Država dozvoljava HEP-u „uzimati“ – otkupiti samo viškove do iznosa moje prosječne potrošnje u godini dana. To je za mene 3500 kWh.

Drugačije rečeno i informacije radi, kućna solarna elektrana može biti veće snage od prosječne potrošnje u godini dana, ali tada se mora osnovati određeno poduzeće sa svim zakonskim pretpostavkama poslovanja i sve to postaje sasvim drugačija priča. Tako proizveden „višak“ struje bi HEP otkupljivao, a cijene su zasad »čudnovate«.

To nikako nije pretpostavka iz EU u njihovoj direktivi i preporuci, da se omogući svim građanima sudjelovanje u prevladavanju problema energije, pa i solara. Sve to je g. Matić napisao.

Zarada omogućena jedino HEP-u?

Ovdje i sada se ističe to da je meni kao primjeru s ponudom za izgradnju kućne solarne elektrane iz 2021.g., po navedenim parametrima godišnje potrošnje, sasvim neisplativo uložiti oko 45.000 kuna da bi tek za blizu 14 godina isplatio moju investiciju. To što bih mogao proizvoditi oko tri puta više struje od moje godišnje potrošnje ne zanima Državu, ministra energetike niti HEP! I možda kao poanta, sustav koji je tada bio na snazi kroz zakone i više pravilnika HEP-a ne omogućuje građanima da zarade ponešto na tzv. besplatnoj energiji od sunca. Zarada se omogućuje jedino HEP-u!?

Važno je istaknuti da bi društveno bilo više nego korisno omogućiti građanima proizvodnju solarne energije, a „viškove“ struje prodavati po „nekoj“ cijeni svima na korist. Svjedoci smo brojnih kriminala i afera baš u državnim firmama koje se politički nazivaju uspješnima, a to je vrlo rijetko i koštaju previše. Zašto ne omogućiti građanima da investiraju svoj novac koji će biti sigurno i racionalno uložen i lišen lopovluka svake vrste ako se omogući zarađivanje na tome?

HEP je, prema stajalištima građana, jedna od najkorumpiranijih hrvatskih firmi, a racionalnost proizvodnje i prijenosa „skupe struje“ je vrlo upitna. Sjetimo se organiziranog kriminala iz HEP-a s tadašnjim direktorom pok. Mravak.! Uz ovo valja napomenuti, da RH od tzv. osamostaljenja nije izgradila niti jedan elektroenergetski pogon!

O nogometu

Zbog napisanog o solaru u V. L. i saznanja o negativnostima sustava određenog „onemogućavanja“ proizvodnje struje iz solarne energije za građane, pročitao sam na 48. stranici esej Miljenka Jergovića, kao junaka našega doba pod naslovom: Mislav Karoglan i zašto sudac protiv Hajduka svira malo neobičan penal, teško se sjetiti takvog.

Zbog tog „penala“, se jedino Hajduk mogao užasnuti, jer smo svi mi gledatelji i čitaoci na takve scene i postupke bez poštenja i pameti navikli. I ne samo u nogometu. Podsmjehnuo sam se u sebi i možda pomislio i o osobnoj sigurnosti. Učinilo mi se da je sigurna samo laž i prijevara!

Navijači Hajduka na tribinama tijekom jedne utakmice “vječnog derbija” (Ilustracija / Foto: Wikipedija)

Mnogo toga se o tome što se zbiva u nogometu i u sudačkoj profesiji i organizaciji te sportskom novinarstvu može shvatiti ako se pročitate esej Jergovića iz V.L. Razumio sam kako nema nikakve razlike između nogometa i proizvodnje struje. Stvarno se dogodilo da je Hajduku besramno pred očima javnosti i kroz tv i popraćena novinskim komentarima oduzeta pobjeda početkom studenog 2022.g. u Koprivnici, jer je neki drugi klub važniji nekome u RH od njih.

Usporedimo sadržaje

Nakon svega se zapitajmo ima li smisla usporediti nogomet i proizvodnju struje kao u RH, i o čemu se tu radi? Ima ima! Jer, dogodilo se da se u nogometu se ne radi o „struji“ kojom se tretira gledatelje i navijače u glavu, moguće i sve građane. Dok se u proizvodnji struje iz solara i u Vladi RH i HEP-u radi sve kao nogom ili gotovo uvijek bez glave!

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni