Sokolom žele otjerati vrane iz Sigeta

Sokolom žele otjerati vrane iz Sigeta

Udruga građana Siget je na poticaj i prijedlog stanara uputila nadležnim tijelima molbu za dozvolu da se u njihovom kvartu dopusti dolazak profesionalnog sokolara, kako bi na najjeftiniji i najučinkovitiji način riješili pitanje vrana i njihovih sve češćih napada na ljude i kućne ljubimce.

Pozivaju i ostale kvartove da se pridruže ne bi li se na prirodan način smanjila populaciju vrana i vratili kosovi i zebe u naše parkove.

Naime, iz Udruge žele skrenuti pozornost na problem velikog broja vrana u Aleji pomoraca u naselju Zagreb, Mjesni odbor Siget, Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad. Broj vrana s vremenom, zbog njihovog nekontroliranog množenja i naseljavanja, sve više raste.

»Osim što izvlače smeće iz kanti za otpatke u parkovima gdje se igraju djeca, zabilježeno je i nekoliko napada na prolaznike i na pse«, navodi Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget.

Napominje kako stanovnicima svojim neprestanim bučnim glasanjem onemogućavaju kvalitetan život, potreban osjećaj sigurnosti i čistoće.

Dodaje kako je siva vrana najveći prirodni neprijatelj manjih ptica pjevica, što neminovno vodi do narušavanja prirodnog eko sustava te je primijećeno da su ostale ptice poput vrabaca, sjenica, koseva i zeba, svake godine u znatno manjem broju.

Stoga su iz Udruge, kontaktirajući razne stručnjake u području ornitologije, zaključili kako je najprirodniji, a također i najjeftiniji način rješavanja spomenutog problema intervencija profesionalnog sokolara čiji trenirani sokol nadlijeće ugrožena područja i kao njihov najveći prirodni neprijatelj ih rastjeruje te se one više ne vraćaju. Bitno je naglasiti kako se takvom metodom niti jedna ptica ne ozljeđuje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni