Šokantno otkriće o špijuniranju korisnika Windowsa 10

Šokantno otkriće o špijuniranju korisnika Windowsa 10

Nakon 30 sati rada, Windows 10 proširio je izvještavanje na 113 ne-privatnih IP adresa. Budući da te adrese nisu privatne, postoji potencijal da ove podatke presretnu i koriste računalni hakeri

Premda je većini korisnika Microsoftovog operativnog sutava Windows bilo jasno da će s najnovijom verzijom ovog softvera biti pojačan nadzor njihovih aktivnosti, sada se otkrila i dosad najviše čuvana tajna – opseg ovakvog nadzora. Naime, prema pisanju Forbesa, u Windows 10 ugrađen je vrlo moćan telemetrijski (ili »špijnuski«) sustav koji se ne može zaustaviti, a upravo je šokantan podatak da Microsoftu dostavlja izvještaje o vašim računalnim aktivnostima tisuću puta na dan (!)

Pored toga, praćenje se navodno nastavlja čak i ako korisnik izabere prilagođenu (custom) instalaciju Windowsa 10 te isključi sve tri opcije praćenja koje su izvorno odmah uključene.

Prema pisanju Forbesa, podatci u praksi ugrubo izgledaju ovako: u osam sati rada računala,

Windows 10 pokušao je odaslati podatke na 51 različitih Microsoftovih IP adresa više od 5500 puta. Nakon 30 sati rada, Windows 10 proširio je izvještavanje na 113 ne-privatnih IP adresa. Budući da te adrese nisu privatne, postoji potencijal da ove podatke presretnu i koriste računalni hakeri.

Testiranje je nastavljeno s drugim računalom s novom (čistom) instalacijom Windowsa 10, opet s onemogućenim svim opcijama praćenja, a korišten je i vanjski alat DisableWinTracking koji pokušava onemogućiti slanje skrivenih podataka i zaustaviti pokušaje izvještavanja. Rezultat: na kraju perioda od 30 sata Windows 10 je opet uspio odaslati podatke 2758 puta, na 30 različitih IP adresa.

U pomnom testiranju je sudjelovao softverski stručnjak stranice gHacks. Sljedeća zanimljiva činjenica jest da su ispitivanja provedena na Windows 10 Enterprise Edition verziji s najopsežnijom razinom korisničke kontrole koja je daleko veća od one na standardnom Windows 10 Home izdanju kakvo koristi većina potrošača. Zaključak je da se kontroverzno praćenje podataka na ovom sustavu jednostavno ne može zaustaviti.

Logična prva reakcija korisnika mogla bi biti pravna tužba, međutim stvari su komplicirane s obzirom da je korisnik (a većina ih toga nije ni svjesna) prije instalacije potvrdio da pristaje na uvjete korištenja, odnosno da usvaja korisnički ugovor (EULA – End User Licence Agreement), koji Microsoftu daje puna zakonska prava za to. Drugo, Microsoft je svoje u nekoliko navrata pokušao opravdati činjenicom da se telemetrija i praćenje podataka koriste za tekuće održavanje i poboljšanje operativnog susava.

Microsoft je bio dosta agresivan u nuđenju nadogradnje starijih verzija Windowsa na Windos 10
Microsoft je bio dosta agresivan u nuđenju nadogradnje starijih verzija Windowsa novim Windowsima 10

Ipak, stručnjaci ocjenjuju da se ovakvi razmjeri praćenja teško mogu opravdati s nastojanjima za očuvanje »zdravlja operativnog sustava« s obzirom na tisuće podatkovnih veza s  više od 100 adresa u jednom danu.

Tražeći komentar ove činjenice novinar Forbesa od Microsofta je dobio zabrinjavajuće predvidiv odgovor: »Bojimo se da nismo u mogućnosti pružiti komentar na to«.

Treba spomenuti da Microsoft ni približno nije usamljen u korištenju telemetrije unutar operacijskih sustava. Google je to otvoreno činio godinama. No s obzirom na navedeno mnogima će se Linux učiniti sve prihvatljivija opcija, premda je i s OS-om Ubuntu bilo skandala zbog dostavljanja podataka internetskoj trgovini Amazon. (Forbes / B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni