Sok od korejske kruške za sprječavanje mamurluka?

Sok od korejske kruške za sprječavanje mamurluka?

Razina acetaldehida u krvi, koji je odgovoran za simptome mamurluka, smanjuje se nakon konzumiranja soka od kruške

Postoji niz tradicionalnih lijekova za mamurluk, no znanstvenici iz Australije tvrde da su otkrili onaj koji zaista djeluje, a radi se o soku od korejske (ili azijske) kruške.

Nakon što su istraživali neke skrivene blagodati voća, profesor Manny Noakes i njegov tim otkrili su da kruške mogu sniziti kolesterol, poboljšati probavu, a imaju i protuupalni učinak.

No, vjerojatno najzanimljivije otkriće je da sok od korejske kruške može spriječiti mamurluk. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li za sprečavanje mamurluka „sposobne“ i druge sorte kruške jer su istraživanja do sada samo uključivala korejske kruške, koje se razlikuju od onih zapadnih sorta.

Ispitanicima se „mjerila“ ozbiljnost mamurluka pomoću 14 simptoma, a onima koji su uzeli 220 ml takvog soka zabilježeni su smanjeni simptomi u usporedbi s onima u placebo skupini, a najviše poboljšanja registrirano je u području “problema u koncentraciji.”

Važno je naglasiti da sok djeluje ako se konzumira prije alkohola, a premda je studija uključivala samo sok, znanstvenici vjeruju da bi konzumiranje cijele kruške prouzročilo slične učinke.

Iako točni razlozi takvog djelovanja soka još u potpunosti nisu jasni, istraživači smatraju da korejska kruška ima utjecaj na ključne enzime koji ubrzavaju metabolizam alkohola i inhibiraju njegovu apsorpciju u tijelu. Naime, razina acetaldehida u krvi, koji je odgovoran za simptome mamurluka, smanjuje se nakon konzumiranja soka od kruške.

Profesor Noakes priznao je kako rezultati još nisu zaživjeli, jer se radi o preliminarnoj studiji. Međutim, njegov tim planira istražiti sveobuhvatan pregled znanstvene literature u vezi kruške i njezinih komponenti te relevantnih zdravstvenih mjera u budućnosti. (http://www.gizmag.com/csiro-korean-pear-hangover-cure/38749/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni