Socijalni radnici pozivaju na zaštitu digniteta struke

Potrebe građana za podrškom i pomoći socijalne skrbi se stalno povećavaju, sve je više korisnika, a resursi za pružanje pomoći i socijalnih usluga su jako ograničeni

Zbog zaštite digniteta struke socijalnih radnika Međunarodna organizacija socijalnih radnika za Europu (IFSW ) uputila je 11. veljače dopis svim značajnim institucijama u Republici Hrvatskoj: Uredu Predsjednice RH , Vladi RH, Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu pravosuđa, Saboru RH, Saborskim odborima i Pučkoj pravobraniteljici.

Dokument je donesen na zamolbu Hrvatske udruge socijalnih radnika nakon, kako tvrde »uzaludnih inicijativa za zaštitu digniteta naše profesije upućenih nadležnim institucijama Republike Hrvatske«.

Socijalni radnici u Republici Hrvatskoj se svakodnevno suočavaju sa sve težim i složenijim posljedicama dugotrajne gospodarske i društvene krize. Potrebe građana za podrškom i pomoći socijalne skrbi se stalno povećavaju, sve je više korisnika, a resursi za pružanje pomoći i socijalnih usluga su jako ograničeni, upozoravaju u Udruzi.

Dodaju kako stručnjaci-pomagači stoga djeluju u stalnom riziku od profesionalne pogreške ili propusta koji može imati dugoročne posljedice na korisnike, ali i cijeli sustav socijalne skrbi.

Navode kako nositelji politika ovakvo stanje u pravilu objašnjavaju nedostatkom sredstava pri čemu se uporno zanemaruju drugi, ključni čimbenici lošeg stanja u djelatnosti socijalne skrbi kojoj su potrebne strukturne promjene.

»Iako nema obvezujući karakter dokument IFSW je značajan doprinos nastojanjima socijanih radnika da ostvare svoje profesionalne ciljeve koji su prije svega usmjereni na zaštitu prava i interesa najosjetljivijih socijalnih skupina o kojima svakodnevno skrbimo«, ocjenjuju u HUSR-u, koji predvodi Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica. (zg-magazin)