Socijalni rad u vrijeme socijalne i ekonomske krize

Socijalni rad u vrijeme socijalne i ekonomske krize

„Od naše se profesije očekuje da poštuje etički kodeks i brojne zakonske regulative, a mi želimo na ovom skupu otvoriti pitanja prema političarima koja se tiču tih očekivanja od socijalnih radnika. Država nam mora dati mogućnost da obavimo svoju društvenu ulogu onako kako to korisnici od nas očekuju“, objašnjava Karačić.

Hrvatska udruga socijalnih radnika organizira danas 6. Konferenciju socijalnih radnika pod nazivom „Socijalni rad u vrijeme socijalne i ekonomske krize“. Stručni skup će se održati danas s početkom u 12 sati u hotelu Antunović na Zagrebačkoj aveniji i trajati će do 17. listopada.

Riječ je o simpoziju koji je namijenjen socijalnim radnicima, psiholozima, socijalnim pedagozima, edukacijskim rehabilitatorima, pravnicima i drugim stručnjacima zaposlenim u sustavu socijalne skrbi, zdravstvu, školstvu, pravosuđu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, akademskoj zajednici, stručnjacima iz civilnog društva i vjerskih organizacija, studentima, umirovljenicima te svima koji su zainteresirani za ulogu i položaj djelatnosti socijalnog rada u našem društvu.

„Ovaj smo skup posvetili socijalnoj i ekonomskoj krizi u Hrvatskoj. Ako na nju gledamo iz perspektive socijalnog rada, onda se otvaraju brojna pitanja na koja odgovore ne mogu dati samo socijalni radnici, već i ostali stručnjaci. Potreban je još jači angažman profesija“, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić i dodaje kako je kriza ishodište socijalnog rada te da se postavlja pitanje da li ona izaziva svojevrsnu krizu ove profesije. „Od naše se profesije očekuje da poštuje etički kodeks i brojne zakonske regulative, a mi želimo na ovom skupu otvoriti pitanja prema političarima koja se tiču tih očekivanja od socijalnih radnika. Država nam mora dati mogućnost da obavimo svoju društvenu ulogu onako kako to korisnici od nas očekuju“, objašnjava Karačić.

Ona ističe kako se kroz temeljne vrijednosti profesije socijalnog rada od najranijih početaka profesionalnog razvoja promiče ideja socijalne pravednosti, služenja humanizmu, dostojanstva i vrijednosti svakog pojedinca te vrijednosti pozitivne društvene promjene.

Pokrovitelji ovog stručnog skupa, na kojem će sudjelovati preko 400 socijalnih radnika i drugih stručnjaka su predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Zagreb.

(V.V.)