Snowden zatražio azil u Brazilu

Snowden zatražio azil u Brazilu

Mediji prenose da je on u svom razgovoru s novinarom ponovio da je bio američki špijun visokog ranga i odbacio je tvrdnju da je bio tek analitičar u bazi

Bivši suradnik američke sigurnosne agencije NSA-e Edward Snowden, koji trenutačno boravi u Rusiji kao azilant, poslao je Brazilu formalni zahtjev za azil.

„Pravo na azil u Rusiji istječe mi početkom kolovoza. Ako mi Brazil odobri azil, rado ću prihvatiti, volio bih živjeti u Brazilu“, rekao je Snowden koji je objavio povjerljive podatke o razmjerima američkog elektroničkog prisluškivanja.

Snowden je u otvorenom pismu upućenom Brazilcima već izrazio svoju želju da se skloni u Brazil. kako je rekao, dok je nakon oduzimanja američke putovnice bio zatvoren u moskovskoj zračnoj luci, on je u nekoliko zemalja poslao zahtjev za azil. Jedna od njih je i Brazil.

No, prema njegovim riječima, brazilsko ministarstvo vanjskih poslova zasad je zahtjev odbilo navodeći da on nije podnesen u propisanom obliku. Mediji prenose da je on u svom razgovoru s novinarom ponovio da je bio američki špijun visokog ranga i odbacio je tvrdnju da je bio tek analitičar u bazi. Ustvrdio je da je takvu „dezinformaciju“ najvjerojatnije širo Washington.

Podsjetimo, Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata. Informacije koje je objavio dovele su američku vladu u nezgodan međunarodni položaj i zategnute odnose sa savezničkim zemalja, nakon što su doznale da je Washington pratio čak i privatne razgovore njihovih lidera. (hrt /zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni