Snažan rast industrijske proizvodnje

Snažan rast industrijske proizvodnje

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u listopadu porasla za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 6,4 posto u odnosu na listopad prošle godine. To je ujedno i najveći skok na godišnjoj razini od svibnja 2007. godine i tadašnjih 6,8 posto.

Rastom u listopadu nastavljen je uspon industrije već deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije recesije. Najviše je, za 7,7 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 6,8 posto slijedi proizvodnja intermedijarnih proizvoda.Proizvodnja energije porasla je, pak, za 5,9, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto na godišnjoj razini. Pala je, za 0,6 posto, samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Današnji podatak važan je zbog toga što najavljuje nastavak rasta gospodarstva i u četvrtom tromjesečju, nakon što je u trećem bruto domaći proizvod (BDP) skočio 2,8 posto, najviše od predrecesijske 2008. godine. (zg-m / hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni