“Snađi se druže” na britanski način

“Snađi se druže” na britanski način

Izdavač tabloida The Sun izbjegava plaćati sudske troškove svojih novinara

Kompanija News UK (prije News International), izdavač britanskog tabloida The Sun, nedavno je odbila platiti sudske troškove i kaznu za još jednog svojeg reportera. Ovoga puta radi se o Anthonyju Francisu koji je dužan sam pokriti sudske troškove u iznosu većem od 30 tisuća funti, platiti odvjetnika koji ga je zastupao na sudu iako ga je angažirala tvrtka izdavač, odraditi 200 dobrotvornih sati, a dobio je i 18 mjeseci uvjetne kazne. Osuđen je zbog objavljivanja informacija koje je dobivao od policijskog izvora kojem je redakcija The Suna za te informacije ukupno isplatila 22 tisuće funti.

Sudac koji je donio presudu izrazio je svoje razočarenje zbog činjenice da kompanija News UK odbija platiti kaznu i sudske troškove jer smatra kako je dio odgovornosti i na kompaniji koja očigledno podržava takav način rada. Tim prije što je policijski izvor zbog kojeg je Francis osuđen, bio izvor informacija i za druge priloge koje je The Sun objavljivao. Nick Parker, još jedan reporter The Suna, također je nedavno osuđen zbog posjedovanja ukradenog mobitela koji je dostavljen redakciji ovog tabloida.

Kompanija je i u ovom slučaju izbjegla svaku odgovornost. Smatrajući kako je ovo početak opasnog trenda zbog kojeg bi se i novinari drugih redakcija mogli naći u sličnoj situaciji da ispaštaju zbog poslovne politike izdavača, dio britanskih novinara odlučio je pokrenuti kampanju grupnog financiranja na popularnoj Indiegogo internetskoj platformi. U samo tri sata prikupljeno je preko 60 posto iznosa koji je Anthony Francis dužan platiti zbog toga što je obavljao svoj posao na način kako mu je naložio poslodavac. (hnd/zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni