“Smrt Sokratova” premijerno na sceni Travno

“Smrt Sokratova” premijerno na sceni Travno

Uz potporu Grada Zagreba, a u suradnji s novozagrebačkim Kulturnim centrom Travno (KCT), multimedijalna predstava Smrt Sokratova, koju prema Platonu uprizoruje Umjetnička organizacija SKOP, premijerno će biti izvedena u subotu 9. ožujka u 20 sati, na sceni Travno u ulici Božidara Magovca 17. Redatelj je Nenad Glavan, a glavne uloge igraju glumci Branka Cvitković i Toma Medvešek. Rezervacija ulaznica po cijeni od 50 kuna može se obaviti na mail – u smrt.sokratova@gmail.com te kupiti sat vremena prije predstave u KCT-u.

Predstava donosi posljednje trenutke života oca moralne filozofije Grka Sokrata, kada se on proživljavajući agoniju nakon popijenog otrova a i dalje braneći istinu, obračunava s utvarama svojih progonitelja. Ponajprije sudom, tužiteljima i državom odnosno s učenicima i naposljetku samim sobom.

„Sokrat ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država a i kvari mlade“, tvrde tužitelji i predlažu njegovu smrt. On staje pred sud i brani se časno, s uvjerenjem da su istina i pravda na njegovoj strani. Prijatelji mu nude pomoć oko bijega, ali Sokrat to odbija.

Naime, podobnici ondašnjeg demokratskog atenskog sustava optužili su Sokrata bestidnim lažima, „gađali” ga lažnim vijestima (fake newsom) i falsificiranom istinom. Osuđen je bio vikom i kićenom riječi, izgovorenom zbog stjecanja moći nad blagima i lakovjernima, odnosno, poslušnima i društveno ravnodušnima. Što nam je to zapravo poručio Sokrat, koji je cijeli život posvećivao istini pa od nje nije odustao ni tijekom namještenog mu suđenja?

Čemu nas (jer ovo je 21. stoljeće, a ne Sokratovo peto prije nove ere) uči taj antički bard i filozof? To više, jer savjesno je i javno poučavao vrijednostima istine, uvijek vjerujući u pravdu i zakone, a bio je suočen s jezičnim vratolomijama zlih i podobnih. Odabrao je zato glasoviti filozof radije ispiti smrtonosni koktel kukute kojim je počinio samoubojstvo tijela, nego da je učinio samoubojstvo misli i savjesti. I dok je otrov nagrizao starčevu svijest i saplitao mu jezik u smrtnom bunilu, Sokrat je izgovarao svoju posljednju obranu. Obranu Istine.

Gledatelji će uz pomoć posebne mizanscene, u stvarnom vremenu 3D digitalno oblikovanog performansa, fuzijom klasičnih kazališnih sredstava – glasa i pokreta i tehnologije »hvatanja pokreta« doživjeti žučne rasprave povijesne nepravde koju je atenska zajednica okrutno sprovela nad jednim od svojih najvećih umova. I država i demokracija i Sokrat ugasit će se baš negdje u istom trenutku. Autor je jezične adaptacije i dramaturgije Darko Lukić dok su video oblikovanje i projekciju realizirali Dejan Gotić i Dino Nikšić. Tomislav Maglečić oblikovao je svjetlo a za ton je zaslužan Dan Jemrić. (S. K.)