Smotra Sveučilišta pomaže mladima da izaberu fakultet koji im odgovara

Smotra Sveučilišta pomaže mladima da izaberu fakultet koji im odgovara

U Studentskom centru u četvrtak je svečano otvorena Smotra Sveučilišta u Zagrebu. Na tradiciolalnoj trodnevnoj manifestaciji učenici završnih razreda srednjih škola moći će iz prve ruke saznati informacije o studijskim programima, upisnim uvjetima, snještaju u studentske domove i studentskom životu.

Ove godine na Smotri sudjeluje ukupno 80 sudionika, a uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, studentima se predstavljaju i druga sveučilišta, veleučilišta i visoke škole iz Hrvatske.

Otvarajući manifestaciju rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras rekao je da je Smotra sveučilišta spada među najvažnije hrvatske događaje.

„S potpunim informacijama mladi mogu upisati ono što žele kako bi cijeli život radili ono što vole. Smotra Sveučilišta je pravo mjesto da mladi ljudi, budući studenti vide što mogu studirati i izaberu za studij ono što je moderno, a nisu znali da odgovara njihovim željama i sposobnostima“, izjavio je rektor Boras.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila da je Smotra Sveučilišta vođena idejom koju ističe i gradonačelnik Milan Bandić, a to je da su mladi obrazovani ljudi bili i ostali najveći resurs.

Već prvog dana manifestacija je privukla mnogobrojne maturante koji zahvaljujući relevantnim informacijama žele odabrati fakultet koji će odrediti njihov životni put.

Učenica zagrebačke Gimnazije Lucijan Vranjanin Kaja Vračar je rekla da je zaintersirana za upis na Šumarski, Agronomski ili Prehrambeno-tehnološki fakultet. „Zainteresirana sam za ta tri fakulteta jer volim prirodu, ali me zanima i proizvodnja hrane. Na ovoj manifestaciji su najznačajniji razgovori, jer možemo direktno saznati sve o fakultetu koji nas zanima, a ne samo preko brošura“, rekla nam je srednjoškolka.

Maturantica Iva Krišto je također zaintereirana za upis na Prehrambeno-tehnološki fakultet te je uvjerena da će se njezina velika želja i ostvariti. „Drago mi je da na ovoj manifestaciji možemo vidjeti koje su mogućnosti upisa na fakultet jer kao srednjoškolci o tome nismo dovoljno upućeni“, istaknula je buduća studentica.

Zanimljivim izlošcima svojih laboratorija i zavoda kao što su 3D tisak, roboti i upravljanje pametnom rasvjetom predstavio se Fakultet elektrotehnike i računarstva. „Ljetos sam završila diplomski i sada sam upisala doktorski studij – smjer računarstvo. FER nudi jednu od najboljih perspektiva i završetkom studija se otvaraju mnoga vrata“, rekla je Katarina Mandarić.

Spomenula je i rad na zanimljivom projektu s Poljoprivrednim institutom u Osijeku i s osječkim i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih znanosti: “Radi se o digitalizaciji polja, senzorima će se pratiti uzgoj kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura što će omogućiti lakše praćenje bolesti“.

Asistentica na Građevinskom fakultetu Tea Žagar je istaknula da nakon krize u zadnjih pet godina ponovno velik interes za upis na Građevinski fakultet. „Povećali smo i kvotu. Prije smo upisivali 190, a sada 250 studenata”, rekla je Žagar. Naglasila je da bi preporučila upis ovog fakulteta onima koji vole fiziku, matematiku, ali i modeliranje i programiranje. „Na diplomskom studiju imamo sedam smjerova U svakom smjeru se netko može pronaći i biti zadovoljan”, istaknula je Žagar.

Studentica 6. godine veterine Iva Rajić je pozvala srednjoškolce koji vole životinje i žele im nesebično pomagati da upišu veterinu jer je to pravi odabir za njih. „Budući studenti trebaju biti spremni na dosta učenja i predavanja, ali fakultet je vrlo zanimljiv. Većina profesora je susretljiva i dobra su motivacija studentima“, rekla je za ZG-magazin studentica Iva.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni