Smještaj u gradskim domovima umirovljenika poskupljuje za 14 %!

Smještaj u gradskim domovima umirovljenika poskupljuje za 14 %!

Smještaj u jedanaest domova za umirovljenike u vlasništvu Grada zagreba od ovog mjeseca poskupljuje za 10 do 14 %, ovisno o razini skrbi. Prema navodima portala Mirovina.hr u prosjeku, umirovljenici će morati izdvojiti do 350 kuna više, ako sobu plaćaju 2.500 kuna. Aktualne cijene gradskih domova za starije osobe kreću se od 2500 do 3000 kuna, što je već i sada više od prosječne mirovine koja je za travanj iznosila svega 2.344 kune.

Kako piše Lider, kao razlog poskupljenja se ističe da cijene nisu mijenjane već godinama (govori se o 15 godina) te da su i dalje 25 % niže od one ekonomske. Odluku o poskupljenju zajednički su donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina. Međutim, porasli su i troškovi za plaće i dodatna prava zaposlenika.

Ove je godine iz proračuna za financiranje domova za starije i nemoćne osobe u nadležnosti županija i Grada Zagreba izdvojeno ukupno 164,5 milijuna kuna, deset milijuna više nego lani, no te su dotacije prije osam godina iznosile čak oko stotinu milijuna kuna više. Ukupni prihodi domova u 2017.g. iznosili su 168.763.589,00 kn dok su rashodi iznosili 176.790.834,00 kn.

Portal Mirovina.hr upozorava da se porast cijena u ovoj godini može se očekivati i u ostalim domovima za starije osobe u Hrvatskoj, što im je potvrđeno iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Hrvatska ima tri državna i 52 decentralizirana doma s podružnicama. Privatnih je domova dvostruko više, preko stotinu, dok obiteljskih ima oko 300. Sveukupno, u Hrvatskoj postoje čak 502 objekta za smještaj starijih i nemoćnih osoba. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni