Smeće i GUP razlog još jednog prosvjeda protiv gradonačelnika

Smeće i GUP razlog još jednog prosvjeda protiv gradonačelnika

Još jedan veliki prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sprema se u subotu, 1. veljače na Trgu bana Jelačića.

Prosvjed pod nazivom “Dosta je!” počinje u 16 sati, a organiziraju ga građanska inicijativa inicijativa “Zagreb te zove” te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Kao razlog za prosvjed, organizatori ističu kako gradonačelnik Bandić “za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i poskupljuje”. Ovo je treći veliki prosvjed u nizu. Nakon prosvjeda Odstupi! te zatim Kriv si!, ovoga puta građani će poručiti: Dosta je!, najavljuju organizatori.

Naglašavaju kako bi Bandićeva moć u Zagrebu bila znatno manja da nema čvrstu podršku HDZ-a u Gradskoj skupštini. Ističu da se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odlučio “pupčanom vrpcom s ovim USKOK-ovim optuženikom” te je jasno kako snosi punu odgovornost za “šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić”.

Prvi dan veljače odabran je za prosvjed jer će samo nekoliko dana kasnije Gradska skupština odlučivati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) koji donosi niz problematičnih izmjena. Građani su se usprotivili tome na nekoliko prijašnjih prosvjeda, a tijekom ljeta su poslali preko 30.000 primjedbi na sadržaj, no Grad je sve odbio. Prosvjednici će od svih zastupnika i zastupnica Gradske skupštine zatražiti da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici koja uništava Zagreb, a prvi korak prema tome je glasanje protiv ovakvog, kako ga nazivaju, štetnog GUP-a.

Navode da Zagrebu treba potpuno novi i pravedni GUP koji na participativan način definira razvojnu budućnost našeg grada, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja

Osim toga, upravo 1. veljače započinje novi sustav naplate odvoza otpada, što će nekim kućanstvima povećati račune i do šest puta. U Zelenoj akciji napominju da je nedavna izjva gradonačelnika Milana Bandiuća da će u travnju ipak malo spustiti cijene “samo loša manipulacija” jer će stanovnici Zagreba i dalje imati višestruko veće račune nego do sada.

Ovog će puta prosvjed nastupom podržati i nekoliko glazbenika i glazbenica, a cijeli program organizatori će objaviti uskoro. Facebook događaj prosvjeda je ovdje. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni