SmartRim: Uređaj koji čuva naplatke

SmartRim: Uređaj koji čuva naplatke

Mnogim vozačima je poznat onaj katastrofalan zvuk kada kotač automobila zastruže po rubu nogostupa. Taj (pre)kasni signal pogrešne procjene udaljenosti od pločnika sa sobom može nositi i poprilično veliku štetu, osobito ako je riječ o skupocjenim naplacima od lake legure. No zato je poduzetnik Steven D. Domenikos osmislio uređaj koji bi takve situacije mogao pretvoriti u stvar prošlosti.

SmartRim vozačima daje jasnu predodžbu o tome koliko je njihovo vozilo udaljeno od rubnjaka i ostalih prepreka sakrivenih od očiju vozača. Ovo rješenje primjenjuje senzor koji ultrazvučnim valovima mjeri udaljenost od objekata.

Uređaj također sadrži mikro-elektromehanički senzor koji se koristi za stalno mjerenje ubrzanja automobila, a zbog štednje energije uključuje se tek kada netko uđe u automobil.

Montaža SmartRim-a navodno je vrlo jednostavna i traje svega nekoliko minuta. Njegovi senzori se pričvršćuju na unutarnju stranu blatobrana jednostavnim lijepljenjem pa taj postupak ne iziskuje nikakve dodatne alate. Uređaj se napaja pomoću jedne AA baterije koja bi trebala trajati više od 1.000 parkirnih ciklusa. Senzor je otporan na vodu, prašinu, prljavštinu i trešnju, a radi na temperaturama od -29 do 49 °C.

SmartRim senzori putem bežične veze prenose informacije popratnoj iOS mobilnoj aplikaciji koja zatim koristi dobivene podatke kako bi upozorila vozača kada je vozilo blizu rubnjaka, zidova ili drugih prepreka.

Na mrežnoj stranici Indiegogo u tijeku je kampanja kojom se prikuplja novac za pokretanje proizvodnje SmartRim-a. Zainteresirani će za 345 dobiti komplet senzor – kada se i ako oni počnu proizvoditi. Predviđeno je da bi sustav u naknadnoj maloprodaji mogao koštati 495 dolara po vozilu, za koje kupci će dobiti senzor za svaki kotač i SmartRim aplikaciju.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni