Smanjuje se broj prosvjetara u štrajku: Ne žele gubiti vrijeme te osjećaju odgovornost prema učenicima

Smanjuje se broj prosvjetara u štrajku: Ne žele gubiti vrijeme te osjećaju odgovornost prema učenicima

Planovi su za sutra nejasni, kao što su bili i proteklih dana. Iako će se vjerojatno još više smanjiti broj onih koji su u štrajku, ravnatelji poručuju kako je to osobni izbor svakog zaposlenika, dok će se nastava odrađivati uredno

Četvrti je dan održavanja štrajka prosvjetara koji traže povećanje plaće za četiri posto, kao što je nedavno odobreno zdravstvenim djelatnicima.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika sindikata i ministra obrazovanja nije postignut dogovor. Iako je ministar Vedran Mornar u pismu namjere ponudio razgovor o povišici u skladu s mogućnostima državnog proračuna s nekom budućom vladom, sindikati su tu ponudu ocijenili neozbiljnom i sramotnom.

Tako se i u zagrebačkoj Osnovnoj školi Julija Klovića štrajka od petka, no do danas se broj učitelja, koji su se odazvali sindikalnim pozivima, znatno smanjio.

„Većim djelom štrajkamo od početka, otprilike 80 posto učitelja je štrajkalo prvog dana, no taj se broj do danas smanjio pa možemo reći da je većina ipak odustala. U petak, prvog dana štrajka, u školu je došlo 40-ak posto učenika, dok ih je u ponedjeljak već bilo oko 80 posto, a svakim ih je danom sve više“, otkrio nam je Ivo Kljajo, ravnatelj OŠ Julija Klovića.

Unatoč štrajku, učenici su u školama zbrinuti, redovno se održava nastava, pripremaju se obroci u kuhinji, a djeca ostaju u školskim prostorijama koliko je to predviđeno redovnim rasporedom.

„Svi su učenici u razredu i održava se redovna nastava, a one učitelje koji su u štrajku mijenjaju druge kolege“, kazao je ravnatelj koji smatra da će se sutra, ako sindikati nastave s planovima, još više smanjiti broj onih koji su u štrajku.

Slična je situacija u Drugoj ekonomskoj školi u Zagrebu, gdje danas štrajkaju samo dva djelatnika.

„U petak i ponedjeljak je približno pola nastavničkog osoblja štrajkalo, no jučer i danas se taj broj smanjio na samo dva djelatnika. Prilagodili smo raspored prema raspoloživim nastavnicima, no polako se sve vraća u normalu“, kazala nam je Ana Naletilić, ravnateljica Druge ekonomske škole.

„Učenici su olako shvatili situaciju, pa su se i oni pridružili štrajku, a i kod njih je polovično podijeljen postotak onih koji su se pojavili i koji su izostali s nastave“, otkriva nam ravnateljica pritom naglasivši kako nije poznato hoće li oni kojih nije bilo dobiti neopravdane sate.

„Kontaktiralo nas je puno roditelja jer i oni nisu znali što činiti, tako da mislim da će i oni većim djelom opravdati izostanak svog djeteta, iako još nismo definirali što ćemo učiniti po tom pitanju“, dodala je Naletilić.

Roditelji i učenici u nedoumici

Planovi su za sutra nejasni, kao što su bili i proteklih dana, jer jedna strana poziva učenike da ostanu doma, a druga im poručuje da dođu na nastavu. Iako će se vjerojatno još više smanjiti broj onih koji su u štrajku, ravnatelji kažu kako je to osobni izbor svakog zaposlenika, dok će se nastava odrađivati uredno.druga ekonomska skola

„Profesori su potplaćeni, te smatram da bi trebali imati viši status u društvu, a ni sama ne znam što mislim o štrajku. Bilo bi najbolje da se svi možemo dogovoriti bez toga“, navodi ravnateljica dodavši kako razlog smanjenja broja onih koji štrajkaju leži u odgovornosti profesora prema poslu i učenicima koji ne zaslužuju snositi posljedice ovakve situacije.

Prema podacima zaprimljenim  do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 547 osnovnih škola u štrajk je uključeno 29,04 % radnika.U 320 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 31,14 % radnika.

S druge strane, iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručuju kako je u štrajku puno više prosvjetara.

„Mi imamo namjeru nastaviti sve dok postoji volja članova sindikata da se bore za svoje interese. Kad oni posustanu i mi će posustati. Možemo i do Božića ako oni budu htjeli”, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata, prozivajući Vladu i resornog ministra zbog neispunjavanja zahtjeva.

Oni koji najviše osjećaju prepucavanja na relaciji Vlade i sindikata su učenici i njihovi roditelji.

„Podržavam štrajk profesora, no pošto je nastava organizirana dolazim svaki dan u školu i svi se sati održavaju s redovnim profesorima ili zamjenama. Ne vidim neke velike promjene u školi zbog štrajka“, kazala nam je učenica Druge ekonomske škole koja će i sutra doći na nastavu.

Iako se ne zna do kada će trajati štrajk, očito je sve manje onih koji sindikalne akcije podržavaju svojim djelovanjem. Iako svjesni svojih loših uvjeta profesori poručuju kako je neozbiljno i neprofesionalno gubiti još nastavničkih sati, te pozivaju sve učenike u školske klupe.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni